Slavomír Lener: Nemáme výkonnost, abychom vozili medaili každý rok

3 minuty čtení

Čeští hokejisté skončili na letošním mistrovství světa před branami medailových bojů. V klíčovém čtvrtfinále, které rozděluje účastníky na úspěšné a neúspěšné, jsme ve finském Tampere podlehli 0:3 Spojeným státům americkým. Co na šampionát říká trenér ze zlaté olympiády v Naganu z roku 1998 Slavomír Lener?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

„Letos se hodně těžko skládala dohromady už základní sestava. Spousta kluků odřekla nebo byli zranění, pak se muselo sáhnout i po náhradnících, protože se zranili dva nejlepší hráči Chytil se Sedlákem. Mužstvo v tomto letošním složení by mělo šanci na medaili jen v tom případě, že by se Karel Vejmelka v bráně postavil na hlavu,“ zhodnotil Slavomír Lener reálné naděje českého týmu. A i když gólman Arizony dělal co mohl, na postup do bojů o medaile to nestačilo.

Nasazování brankářů? Možná trenéři trochu tápali

Velkým tématem letošního šampionátu bylo právě nasazování brankářů. Gólman z NHL Karel Vejmelka, který posílil reprezentaci po dobré sezoně v Arizoně, v prvních třech zápasech vysedával jen na střídačce, či dokonce na tribuně. Nakonec odchytal čtyři utkání včetně čtvrtfinále, ale ani on nás do bojů o cenné kovy neprotlačil. Dvakrát ve skupině chytali Šimon Hrubec i Marek Langhamer. Co na toto nasazování říká zkušený kouč?

„Nevím, jakou měli trenéři filozofii. Třeba na začátku věřili více evropským brankářům, když se hrálo na evropském kluzišti, protože to je přece jenom něco jiného. Možná trochu tápali, nebo třeba šetřili Karla po sezoně v NHL, aby si zatrénoval a odchytal pozdější fázi turnaje čerstvý. To se všechno dozvíme po šampionátu, dejme tomu pár dní.“

Kubalíkovi MS pomůže, výtka k počtu mladíků

Kteří jiní hráči jej na šampionátu zaujali? „Na první pohled to byli samozřejmě stálice Červenka s Kubalíkem. Tomu letošní šampionát sedl a je dobře, že přijel, protože si myslím, že mu to může pomoct i do nové sezony v NHL. Je to snajpr, od kterého se i v Americe čeká 30 a víc gólů za sezonu, tak třeba tady dostal injekci. Pak mě zaujali kluci spíše středního věku, jsem rád, že dostal šanci Kuba Zbořil. Ale myslím, že jsme mohli dát větší prostor té mladší generaci, podle mě měli jet další kluci z dvacítky. Mají potenciál, vždyť prohráli až v prodloužení finále s Kanadou, ti kluci jako David Jiříček, David Špaček nebo Standa Svozil tam mohli být,“ litoval bývalý kouč reprezentace, ale zároveň lehce chápal i rozhodnutí Kariho Jalonena.

„On také hraje o kontrakt u národního týmu a všichni chtějí úspěch. Bohužel nejsme v pozici, že bychom chrlili jednu medaili za druhou. Pak by si trenér mohl dovolit postavit třeba sedm mladých hráčů. Na druhou stranu Kanada, Amerika nebo Slovensko tam spoustu mladých kluků měly, takže to jediné bych trochu vytkl,“ dodává.

Medaile každý rok? Tam momentálně nejsme

Do dějiště šampionátu letos nevyrazil, sleduje hlavně NHL, kde sám působil jako asistent trenéra u Floridy Panthers na přelomu tisíciletí. Ale český tým samozřejmě také sledoval a fandil mu. „Loni se nám to povedlo. Byl to skvělý rok pro český hokej, kdy udělali medaili kluci z áčka, dvacítky i ženy. My ale nemáme takovou stabilitu ve špičkové výkonnosti, abychom medaile vozili každý rok. Tam momentálně určitě nejsme,“ uvedl v jihočeském Milevsku pro HokejTour.cz na akci NHL Global Fan Tour, která má za cíl po Evropě propagovat nejlepší hokejovou ligu světa a hokej celkově.

Vyrazte s námi na hokej!

👉 Finálový víkend MS 2023 v Tampere
👉
Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu