Toronto nemá na co čekat: Když ne teď, tak co pak?

4 minuty čtení

Toronto patří v posledních letech k nejlepším týmům NHL. Maple Leafs však nedokázali dosáhnout svého hlavního cíle, kterým je zisk Stanley Cupu. TML jsou v historických tabulkách v počtu pohárů na druhém místě, ale jejich čekání na ovládnutí ligy je nepříjemně dlouhé.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Čekání, které je již příliš dlouhé

Nejvíce Stanley Cupů v historii vyhráli Montreal Canadiens, přesněji 24. Historicky hned za Habs jsou Toronto Maple Leafs s 13 triumfy v NHL. První trojici uzavírají Detroit Red Wings, kteří vyhráli nejlepší hokejovou ligu jedenáctkrát. Maple Leafs však na vytoužený grál čekají již od sezóny 1966/1967. Ano, počítáte správně, to je více než 56 let. Zajímavé je, že z vítězného týmu TML jsou naživu už jen Dave Keon, Frank Mahovlich, Bob Pulford, Ron Ellis, Pete Stemkowski, Mike Walton a Brian Conacher. To samo o sobě svědčí o tom, jak je to dávno.

Přestavba je už dávno hotová

Jeden z nejcennějších klubů NHL prošel bolestivou přestavbou, vysokými drafty, výměnou trenérů a generálních manažerů. V tuto chvíli lze s jistotou říci, že soupiska Maple Leafs je hotová. Lídry jsou ofenzivní hvězdy jako Auston Matthews, Mitchell Marner, William Nylander a kapitán John Tavares. Nesmírně důležití jsou Mark Giordano, Morgan Rielly a také zkušený Jake McCabe. Trenér Sheldon Keefe má nálepku moderního kouče, který se snaží na hráče působit pozitivně a dbá na to, aby se soustředili hlavně na své silné stránky.

Brad Treliving je v současné době generálním manažerem po konci Kylea Dubase. Zdá se, že i on pochopil, že ofenzivní síla, hokejový um a vyloženě dokonalá technika k úspěchu v náročném play-off v současné NHL nestačí. Proto v mezisezonním období sáhl po „drsňácích“, kteří se nebojí jemné práce na ledě a často hrají na hraně pravidel, ba i za ní. Řeč je o jménech jako Tyler Bertuzzi, Max Domi nebo Ryan Reaves. Spojují je nejen zkušenosti a fyzická hra, ale také touha vyhrát Stanley Cup.

🇨🇦 Trojzápas NHL v Torontu, Ottawě a Montrealu (únor)

I když je to možná nadsázka, pro současné Maple Leafs to opravdu znamená teď, nebo nikdy. Hvězdný Švéd William Nylander bude v létě volným hráčem a není důvod, proč by si nevyžádal smlouvu na 10 a více milionů dolarů ročně. To si TML nebudou moci dovolit, takže buď někoho obětují, nebo o Nylandera přijdou.

V modrobílém dresu je řada hráčů, kterým končí smlouva: Brodie, Giordano, Klingberg, Gregor, Bertuzzi, Domi a také tři ze čtyř brankářů na soupisce. Z brankářů má smlouvu po létě 2024 pouze Joseph Woll – Murray, Samsonov a Jones budou moci zamířit jinam.

Cíl je jasný

Maple Leafs mají vše, co potřebují k úspěchu. V minulé sezoně prolomili prokletí prvního kola play-off a po 19 sezonách postoupili do druhého kola. Letos by to bylo málo, Toronto zkrátka musí postoupit ještě dál. Pokud se to Keefově partě nepodaří ani v aktuální sezóně, lze očekávat další přesuny v kádru a budoucí směřování organizace bude opět přinejmenším nejasné.

Konkurence v NHL je obrovská a ne nadarmo se říká, že vyhrát Stanley Cup je asi nejtěžší věc ve světě sportu. Po trofeji touží nejen Toronto, ale také Dallas, Carolina, New York Rangers, Boston Bruins a aktuální šampioni Vegas Golden Knights. Maple Leafs v této sezóně zatím střídají lepší a horší výkony, ale účast v play-off by jim neměla uniknout. Tam je možné všechno. A to znamená, že Matthews, Marner a další to tentokrát skutečně zvládnou.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸