Trenér Václav Pipek: Hrabal a Augustine budou na draftu nejvýše

3 minuty čtení

Pokud má někdo co říct k vývoji talentovaných brankářů u nás, pak je to právě on. Václav Pipek se věnoval individuálním tréninkům brankáře Sparty Praha a dříve také české reprezentace Jakuba Kováře, loni se staral o gólmany v Kometě Brno a letos byl trenérem brankářů české reprezentace do 18 let. Právě on tak měl na starost vývoj Michaela Hrabala, jednoho z velkých gólmanských talentů, který má atakovat nejvyšší příčky mezi brankáři na letošním draftu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Český hokej chrlí v posledních letech jednoho gólmana za druhým, kteří si říkají přes juniorské soutěže a farmy o šanci v nejprestižnější lize světa. Michael Hrabal může být dalším z nich. Podle predikcí je hodnocen mezi TOP3 brankáři na celém draftu 2023! „Michal je obrovský brankář s velkým rozsahem končetin, to je jeho obrovská výhoda a tím každého zaujme. Jeho další předností je mentální připravenost, umí si vše vyhodnotit a okamžitě na tom pracovat,“ líčí Václav Pipek silné stránky svého svěřence z národního týmu.

Dvoumetrový brankář? V dnešním hokeji výhoda

Odchovanec Sparty, který před uplynulou sezonou zamířil do zámoří, zaujme v brankovišti nejen svými výkony, ale i postavou. Narostl do výšky na hokejového brankáře málo vídaných 199 centimetrů. Je to v dnešním hokeji z pohledu trenéra brankářů spíše výhoda nebo nevýhoda? Jakým směrem se momentálně ubírá brankářský styl? „Rozhodně výhoda. Je velmi malé procento malých nebo menších brankářů, kteří se mohou prosadit. Hokej se hodně zrychlil, trend vysokých, bruslivých brankářů je jasně daný. Tímto směrem se dnešní styl hodně ubírá, co nejlepší bruslení, bez toho se dnes nemohou posouvat,“ říká bez okolků Pipek.

Naopak zapracovat prý ještě musí náš brankářský talent na zesílení, což je v tomto věku standardní nedostatek. Trochu pozměnit musí také práci horních končetin, být více aktivní. Jinak ale Pipek oceňuje, že se Hrabal rozhodl pro zámořskou cestu. „Je to jednoznačně správná a jediná cesta. Česká juniorka nemá kvalitu a brankáře nepřipraví dál, než do kategorie U17. Rychlost a tvrdost zakončení je v zámoří naprosto z jiné dimenze. A současné vedení svazu dělá přesný opak, aby se tato situace změnila. Každému bych doporučil jinou cestu pro jeho vývoj, než je česká juniorka,“ potvrzuje současný nepříliš ideální stav mládežnických soutěží u nás.

Nejlepší brankáři? Hrabal, Američan Augustine a Slovák Urban

Na nedávném MS hráčů do 18 let měl Pipek přímé srovnání s dalšími světovými gólmany. Kam by tedy Hrabala zařadil ve svém osobním žebříčku prospektů? „Právě Michal a Američan Trey Augustine byli dva největší prospekty a předpokládám, že to prokáže nadcházející draft. Zaujal mě i Slovák Samuel Urban. Tyto tři brankáře bych v ročníku narození 2005 vyzdvihl.“

Na mistrovství světa osmnáctek ve Švýcarsku Hrabalovi kryli záda Jan Kavan z Komety Brno a Adam Dybal z Karlových Varů, oba rovněž ročník 2005. Mají i oni šanci na draft? „Určitě by se i oni mohli dostat na draft, pokud něčím během sezony zaujali skauty z NHL. Nikdy nevíte, jaké překvapení mohou vytáhnout, stejně jako loni, kdy byl nečekaně draftován Jakub Vondraš z Plzně,“ připomíná Pipek příběh osmnáctiletého brankáře z Plzně.

VYRAŽTE S NÁMI NA HOKEJ!

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd 
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023
👉 Čtyřzápas NHL ve Stockholmu