Tři překvapení úvodu sezóny NHL: Vancouver jede a Detroit se probudil

4 minuty čtení

Začátek sezóny se jim povedl lépe, než hokejoví fanoušci očekávali. NHL je nepředvídatelná soutěž, to víme. A protože každý tým odehrál 30 zápasů, je čas na malou analýzu toho, kdo na začátku sezony překvapil dobrým způsobem. Vyčlenili jsme trojici týmů, jejichž úvody sezony nás překvapily, a rozebíráme důvody, proč si vedly tak dobře.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Přestavěný Detroit

V posledních sedmi letech se Red Wings ani nepřiblížili play-off. Naopak tradiční značka figurovala mezi posledními týmy soutěže. Navzdory špatným výsledkům legenda klubu a generální manažer Steve Yzerman nepanikařil a zdůraznil, že Detroit je v režimu přestavby. Dal jasně najevo, že tým bude stavět na mladých tahounech a změna přijde postupně – ale podle všeho už je tady.

O play-off se v Detroitu mluví stále hlasitěji a nelze se tomu divit. Red Wings se zatím pohybují mezi 4. a 8. místem a v boji o play-off se určitě budou chtít výrazně prosadit. Tým se zlepšil směrem dozadu a překvapením obrany je Shayne Gostisbehere pravidelně skórující v přesilovkách, které Detroit stále hraje poněkud retro způsobem – se dvěma beky na modré čáře.

 

Yzerman se nebál dělat těžká rozhodnutí a zbavit se hráčů jako Bertuzzi, Hronek nebo Vrána. Naopak měl velký čich na Alexe DeBrincata, který pravidelně sbírá bod na zápas a nečekaně dobře zapadl do týmu, a Patrick Kane už střílí své první góly v červeném dresu.

„Organizace předčila očekávání. Všichni jsou si blízcí a velmi přátelští. Je to velmi působivé a pro mě je to něco, co jsem o Detroitu dříve nevěděl,“
– řekl Kane ESPN o šatně v novém týmu

Odepisovaná Arizona

Změna místa, názvu klubu nebo ostudně žádný stadion. O Arizoně se na konci minulé sezony nepsalo zrovna v nejlepším světle a spekulovalo se, zda by se tým neměl přestěhovat do Houstonu nebo Kansas City. Nyní však Coyotes od začátku sezony prakticky nepolevují a jsou v pozici, o které se jim loni jen zdálo.

Velkou zásluhu na tom má taktika trenéra Andrého Tourignyho, který je dostatečně zkušený a do týmu přišel s kanadským zlatem z mistrovství světa. Ukázalo se, že dokáže připravit outsidera na těžké zápasy, a Arizona pod jeho taktovkou dokázala v pěti po sobě jdoucích zápasech porazit pět vítězů Stanley Cupu.

Velmi důležitým článkem týmu je brankář Connor Ingram, který svádí souboj s Camem Talbotem (LA Kings) o pozici nejlepšího gólmana ligy. Jeho úspěšnost zákroků se pohybuje nad 92,3 % a svého konkurenta Vejmelku mezi tři tyče vůbec nepouští.

Logan Cooley je v úžasné formě. Klíčovým centrem Arizony je však Alexander Keller, který se nebojí jít tam, kde to bolí, a bojovat o každý puk, z čehož těží i jeho spoluhráč Clayton Keller. Jejich chemie na ledě je prostě neuvěřitelná a promítá se do výsledků Coyotes.

Vancouver válí

V loňském roce „Kosatky“ nepostoupily do play-off, což bylo docela překvapivé. Nyní se jedná o něco podobného, ale v dobrém slova smyslu. Co se týče bodů, Vancouver bojuje s Vegas o první místo v Západní konferenci a také v celé NHL. Zdá se, že tým ze západní Kanady se o pozici v play-off vůbec nemusí bát. Naopak, z Vancouveru mají všichni strach.

Jedná se o tým s nejlepšími individualitami. Vancouver má v patnáctce nejlepších střelců ligy hned čtyři jména, což je nejvíce ze všech týmů v lize. Nejlepší střelec ligy Brock Boeser je zatím v životní formě a J.T. Miller hraje famózně.

🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸