Událost, která spojuje svět: šampionát v Rize ztělesňuje to, proč cestujeme za sportem

3 mintuy čtení
Autor: Jakub Vaverka

Riga naposledy hostila mistrovství světa v roce 2021, ale turnaj se konal bez fanoušků a v době, kdy celou planetu sužovala pandemie koronaviru. Vzhledem k tomu, že mistrovství světa v roce 2023 měli původně hostit Rusové, musela IIHF reagovat. Šanci dostaly opět Riga a finské Tampere, kde se turnaj hrál o rok dříve.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

V Rize je co obdivovat

Hlavní město Lotyšska je nádherné. Riga nabízí historické centrum, úchvatnou architekturu a množství památek, které jsou lákadlem pro každého turistu. Krásné je okolí řeky Daugavy, typické uličky nebo památky, které připomínají pestrou, ale nelehkou minulost lotyšského lidu. Riga je moderní, má dobře vybudovanou a propracovanou síť cyklostezek a všude se dostanete velmi rychle, což je velkou výhodou.

Lotyšsko vstoupilo do Evropské unie v květnu 2004, stejně jako Česko. Celé Pobaltí prosperuje, což platí nejen pro Lotyšsko, ale také pro Estonsko a Litvu. Když k tomu připočteme krásné slunečné počasí s teplotou 22 stupňů Celsia, dostaneme místo, které je pro pořádání mistrovství světa naprosto ideální volbou.

Organizátoři to zvládají, jediným problémem je kvalita piva

Město žije šampionátem. Čím více se blížíte k Riga Areně, kde se hrají zápasy „české“ skupiny, tím více se vám atmosféra dostává pod kůži. Potkáte nejen dav domácích fanoušků, ale i mnoho příznivců ze Slovenska, Norska, Slovinska, Švýcarska i Kanady.

Mistrovství světa běží jako na drátkách, k dispozici je spousta suvenýrů, jídla a v neposlední řadě piva. I když se objevily názory, že kdyby vám v Česku prodávali takto točené pivo, bylo by to hodno žaloby. Bez pěny není pivo, jak se říká.

Lotyšům s atmosférou pomáhají skvělí Češi a Slováci

Z toho, co jsme měli možnost vidět, nejlepší kulisu tvořili domácí Lotyši (přirozeně), Slováci a Češi doma. Ale tribuny žijí alespoň chvíli v každém zápase, je krásné vidět, jak se diváci baví a navazují nová přátelství. Na první pohled jsou vidět nejen česko-slovenské partičky, ale také například slovinsko-švýcarské nebo norsko-lotyšské.

Z našeho pohledu IIHF rozhodně neudělala chybu, když dala Rize po dvou letech opět možnost hostit mistrovství světa, tentokrát však s diváky. O to by bylo ochuzeno nejen samotné město, ale také fanoušci ze všech koutů světa.

Pokud jste někdy uvažovali o cestě na mistrovství světa, neváhejte. Je to jeden z nejkrásnějších sportovních zážitků, které můžete v životě zažít. Dá vám možnost plně pochopit, jak je svět malý, a uvědomit si, že hledat to, co máme společné, a stavět na tom, je jediný přístup, který má smysl.