Zapomenuté příběhy z MS: Hokejista, který vyhrál slavný Wimbledon

5 minut čtení
autor: Viktor Háber

Vítězství ve Wimbledonu po hokejovém triumfu, sedm let bez Kanady nebo soudní rozhodnutí o medailích. Že jste o těchto příbězích nikdy neslyšeli? Hokejové mistrovství světa píše bohatou a zajímavou historii s mnoha překvapivými, kontroverzními, ale i vtipnými momenty. Na některé se vzpomíná dodnes, jiné upadly v zapomnění.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Před letošním mistrovstvím světa jsme pro vás shromáždili pět zajímavých příběhů z historie šampionátu, o kterých jste možná ani nevěděli!

Od hokejky k tenisové raketě

Představte si, že by Wimbledon vyhrál například Sidney Crosby. Nereálné, vždyť je to hokejista… A přesto se podobný scénář stal. V hlavní roli byl Čech Jaroslav Drobný, který dovedl Československo k prvnímu zlatu na mistrovství světa v hokeji v roce 1947. V zápase s USA navíc zaznamenal hattrick. O rok později získal stříbro na olympijských hrách, ale kvůli problémům se zraněním oka ukončil kariéru a vrátil se k profesionálnímu tenisu, kterému se věnoval už jako dítě. V letech 1951 a 1952 Drobný triumfoval na French Open a o dva roky později ve Wimbledonu a stal se prvním levorukým hráčem, který kdy vyhrál grandslamový turnaj na trávě. Pražský rodák se tak dočkal megaúspěchů ve zcela odlišných sportech.

Zlato z mistrovství světa a Stanley Cup za 42 dní

Kanaďan Connie Broden hrál v roce 1958 za Montreal menší roli, a tak se v průběhu sezony připojil ke kanadské reprezentaci, která vyhrála mistrovství světa v Oslu. Broden přitom výrazně pomohl bilancí 12+7 v sedmi zápasech. Výrazně se prosadil i ve finále proti Sovětskému svazu a na krk si pověsil medaili. Poté se vrátil do NHL a v jednom z pěti finálových zápasů proti Bostonu oblékl dres Canadiens. To mu stačilo k tomu, aby jeho jméno bylo po vítězství Montrealu vyryto na Stanley Cup. Broden je dodnes jediným hráčem, který vyhrál mistrovství světa a Stanley Cup během 42 dnů.

Sedm let bez Kanady

V roce 1969 probíhaly ve strukturách IIHF vážné debaty o pojmech amatérský a profesionální hokej. Zastřešující orgán světového hokeje původně rozhodl, že v kanadském týmu může hrát pouze 9 profesionálních hokejistů a zbytek týmu musí být amatéři. Později však své rozhodnutí IIHF přehodnotila a na led směli pouze amatérští hráči. To Kanadu rozzlobilo natolik, že zrušila organizaci mistrovství světa v roce 1970, kvůli protestům se na hokejovém turnaji objevila až v roce 1977. Vše vyřešil až nový prezident IIHF Gunther Sabetzki, který nařídil smazat rozdíly mezi profesionály a amatéry, takže na mistrovství světa mohli hrát všichni hráči bez rozdílu. Toto období je dodnes považováno za jedno z „nejtemnějších“ v historii světového hokeje.

Zdroj: thescore.com/foto: Jeff Vinnick(Getty Images Sport) – Bergeron, Crosby, Perry

Medaile po soudním procesu

Mistrovství světa ve Vídni v roce 1987 dodnes patří k nejkontroverznějším. Může za to Miroslav Sikora, který reprezentoval Západní Německo. To na šampionátu dvakrát porazilo Finsko, ale severská země podala protest poté, co se zjistilo, že Sikora v roce 1977 reprezentoval Polsko v juniorské kategorii. Němcům byly odebrány body a Sikora byl suspendován. Soud však nakonec rozhodnutí IIHF zrušil – Sikora zůstal suspendován, body za tato vítězství byly Němcům vráceny. A to pouhý den před zahájením bojů o medaile. Na úkor Finů, kteří proti Němcům nebodovali, postoupili do bojů o medaile Švédové, kterým se podařilo celkově zvítězit a ukončit nadvládu SSSR a Československa, kteří se předtím dělili o vítězství na 22 turnajích v řadě.

Nejprve triumf mezi muži, pak mezi juniory

Vítězství na MS juniorů a poté v dospělé kategorii je samo o sobě velkým úspěchem. Dokázat to však v opačném pořadí je světová rarita. Pochlubit se tím může Patrice Bergeron, který to v roce 2003 dotáhl do Bostonu jako osmnáctiletý, ale po nevydařené sezoně se dostal na mistrovství světa a v Praze se radoval z kanadského zlata. Sezona 2004/2005 se v NHL ze známých důvodů nehrála, a tak se ještě mladý Bergeron mohl zúčastnit juniorského mistrovství světa. Po boku Sidneyho Crosbyho se v Grand Forks rok po zisku zlata mezi dospělými radoval z juniorského triumfu.

Jaké příběhy bude vyprávět letošní MS v hokeji v Rize a Tampere? To se již brzy dozvíme. Buďte u toho s námi!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023