Zürich – honosné a bohaté město na břehu krásného jezera bude hostit skupinu hokejového MS 2020

píše Pavel Novotný

Zürich je největší a nejbohatší město Švýcarska, jedinečnou horskou zemí s velmi rozmanitou přírodní a kulturní nabídkou, kde se odehraje už 84. Světový hokejový šampionát v ledním hokeji.
Rozdělení skupin vychází z žebříčku IIHF, který hodnotí země podle úspěšnosti za poslední čtyři roky a curyšský Hallenstadion, kde se odehrají utkání skupiny B s kapacitou 11 200 diváků, hostil hokejové mistrovství světa už v roce 1998.

Zürich pro zajímavost sportovního fanouška, může vědět, že je sídlem dvou významných mezinárodních federací – FIFA a IIHF. Pravidelně se tu koná atletický mítink Weltklasse, který je součástí Diamantové ligy. Stadion byl i jedním z dějišť EURA 2008 ve fotbale.

Ačkoli Curych patří mezi jedno z nejdražších měst světa, můžete se po městě dopravovat zcela zdarma. Kolo si zde totiž můžete půjčit po složení zálohy 20 švýcarských franků, kterou po vrácení kola dostanete zpět, zcela zdarma a můžete využít projížďku po nádherném historickém městě.

Toto krásné město představuje finanční, kulturní, vzdělanostní centrum a  mnoho zajímavých památek. Konají se tu proslulé festivaly jako Filmový festival, Street Parade – jeden z největších techno a tanečních festivalů světa. Většina památek je soustředěna v historickém centru – Niederdorfu, který už z dálky pozornosti turistů poutá velechrám Grossmünster. Sehrál důležitou roli v době protestantské reformace. Krypta kostela náleží k největším ve Švýcarsku.

Další turistickou a velmi zajímavou atrakcí tohoto krásného města je Švýcarské zemské muzeum, romantická stavba s věží skrývá jednu z nejbohatších sbírek v zemi. Stojí v parku Platzspitz naproti Hlavnímu nádraží. Vystavuje umělecké a historické předměty ze švýcarské historie, zbraně, stříbrné liturgické a votivní nádobí, šperky, nábytek, hodiny či hodinky, sochy, gotickou deskovou malbu a grafiku. Rozsáhlá je sbírka oděvů a obuvi, také chrámová paramenta a gobelíny.

Pokud by jste si chtěli ještě od hokeje odpočinout, nachází se tu zdejší  zoologická zahrada proslulá především díky svému slonímu parku Kaeng Krachan, který má co nejvíce připomínat přírodní prostředí slonů. V zoo lze navštívit i deštný prales a k nejzajímavějším zvířatům náleží andští medvědi, levhart obláčkový, pandy. Botanická zahrada nabízí pastvu pro oči a také čichové buňky. Zdejší rostliny a stromy zastupují různé ekosystémy od tropických deštných lesů k alpským loukám. Příjemně vám bude i v Čínské zahradě, kterou městu darovalo partnerské čínské město Kunming za pomoc při budování zásobování pitnou vodou a kanalizace.

V Curychu je také známé krásné Curyšské jezero, podél něhož vede parková promenáda. Lodí si můžete udělat menší plavbu do Thalwille či až do Rapperswilu, města růží se starověkým hradem.

Na prvním zápase skupiny B v Curyšském Hallenstadionu spolu změří síly Finsko se Spojenými státy.
Čtvrtfinálové zápasy se ještě odehrají v obou pořadatelských městech, ale semifinále a následné boje o medaile už uvidí jen právě zmiňovaný Curych. Nový mistr světa bude znám v neděli 24. Května, tak si to nenechte ujít.

Cestujte s námi a zažijte úžasný sportovní a kulturní zážitek.


FOTO: Google.com