Chlapík bořil zažité pořádky, teď se chce odrazit zpět do NHL jako Kubalík

3 minuty čtení

Milan Gulaš, Martin Růžička, Lukáš Pecha, nebo při pohledu trochu zpět třeba Petr Ton či Petr Nedvěd. „Extralize vládnou důchodci,“ slýchávali jsme a doteď slýcháváme z tribun či z médií.

Tuto sezonu to ale bylo konečně jinak. Všechny o parník předběhl sparťan Filip Chlapík, který zakulatil počet svých bodů na 70! Druhý Lukáš Pech z Českých Budějovic měl o celých 13 bodů méně.

Odchovance pražských Letňan už nelze považovat za úplného zelenáče. Vždyť má za sebou už i zkušenost z NHL (čtyři zápasy za Ottawu), na začátku června bude mít 25 let a brzy se stane otcem.

>> BLOG: Kam dál? Trojice českých mladíků hraje v NHL o budoucnost

I přesto jde o nejmladšího vítěze produktivity extraligy od roku 2010, kdy české nejvyšší soutěži kraloval za Slavii Roman Červenka. Ten měl tehdy ještě o tři body víc než Chlapík.

S 31 trefami se navíc Chlapík stal nejlepším střelcem extraligy. Mít na hlavě pomyslnou korunu krále střelců i bodování se dosud v extraligové historii povedlo předtím jen pěti dalším hokejistům (Gulašovi dvakrát). Chlapík na tuto záviděníhodnou kombinaci dosáhl jako nejmladší.

Už teď je to pro něj snová sezona, i když je jasné, že by ji nejraději vyšperkoval tím nejcennějším – titulem se Spartou, na který věhlasný pražský celek čeká už od roku 2007. A dotáhnout ji k tomu ještě třeba jako nejproduktivnější hráč vyřazovací části? No, to by bylo něco!

Ať to bude jak chce, Chlapík už v nové sezoně oblékat dres Sparty nebude. Bude hrát za švýcarský celek HC Ambrì-Piotta. Ano, tam, odkud se katapultoval do NHL Dominik Kubalík. I on se prvně v nejlepší lize světa neprosadil, zadními vrátky se do ní ale vrátil a teď patří mezi základní členy kádru Chicaga Blackhawks.

Podpisem tento svůj přesun stvrdil Chlapík už 6. ledna. Žádné vyčkávání až po konci sezony, žádné spekulování, co na to řeknou v Česku, kde se zveřejňování přestupů před oficiálním termínem nenosí. Chlapík jasně ukázal, že ať už má o své budoucnosti jasně, nebo ne, reklamu dělá hlavně sobě. A kvůli zajištěnému angažmá na další rok určitě nemá smysl polevit, a zkazit si tak svoji hokejovou image.

Po tom všem stále zůstává rozum stát, že se pro něj nenašlo místo v olympijské nominaci. „Štve mě to. Ani nevím, proč jsem se tam nedostal. Nikdo mi nevolal,“ říkal ještě před startem Her v Pekingu. Už je to ale uzavřená kapitola.

>> BLOG: Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem u repre. Kdo byli jeho předchůdci?

A s trochou nadsázky se dá říct, že možná někde v koutku duše je rád, že pod českou blamáží nebyl podepsaný. Naopak teď bude mít čistý stůl. Reprezentaci přebral Fin Kari Jalonen a jen těžko se dá očekávat, že by jej z nominace na MS ve Finsku vynechal stejně jako Filip Pešán.

A vy u toho můžete být s námi! Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět celou českou hokejovou reprezentaci ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku. Navíc po dlouhé době s plnými tribunami