Hazardovali a nemají nic. Proč Vegas Golden Knights zůstali mimo hru?

4 minuty čtení
píše David Zlomek

Risk je zisk, říká se. Pro organizaci z města hazardu (jak příznačné) však toto milionkrát omílané pravidlo neplatilo. Během sezony zariskovalo vedení týmu hned několika tahy, které byly minimálně překvapivé. Postupem času se dokonce spousta fanoušků z neúspěchu Golden Knights radovala.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Tým z Las Vegas poprvé ve své krátké historii nepostoupil do play off. Čekal to málokdo, nicméně je to tak.

Série podivných tahů začala už v létě, a to bezprecedentním zbavení se Marca-Andreho Fleuryho. Tedy brankáře, který v minulé sezoně vyhrál trofej pro nejlepšího gólmana ligy a už od začátku existence organizace byl jejím stavebním kamenem. Nešlo však jen o to, že se ho Vegas zbavili, ale o to, jakým stylem.

V NHL se velice dbá na respekt ke hráčům, kteří něco dokázali. Fleury je obrovskou personou, která má na kontě tři prsteny pro vítěze Stanley Cupu. Mělo by tak být standardem, že se obě strany na výměně domluví. Omyl. Fleury se o svém odchodu dozvěděl přes sociální sítě, navíc protihodnotou byl neznámý hráč z nižší ligy. Jinými slovy, šlo doslova o zbavení se ho.

Foto: NHL.com

Rytíři vsadili na Robina Lehnera, což se nakonec ukázalo jako chybná volba. Zkušený gólman za sebou má slušné sezony, avšak tato mu vůbec nevyšla. Bylo to i vinou zranění, avšak když už v brance stál, moc navíc toho nechytil. Veřejně ho za to zkritizoval i trenér DeBoer.

Lehner byl také součástí další tragikomické události, a sice když nikdo nevěděl, jestli zraněný je, nebo ne. Ke konci ročníku vyšla novinka, že Lehner musí podstoupit operaci, která mu ukončí sezonu. To trenér na tiskové konferenci dementoval, avšak za pár dní se ukázalo, že Lehnera operace opravdu čeká.

Foto: NHL Las Vegas FB.

V průběhu sezony byl pochopitelně největší událostí příchod hvězdného Jacka Eichela. Bylo jasné, že s ním přichází velká kvalita, ale také strasti s platovým stropem. Jeho desetimilionový plat totiž není žádná legrace – navíc, když jsou v týmu další štědře placení borci.

Když se Eichel po operaci, kterou prodělal už jako člen Vegas, vrátil, Golden Knights rázem museli řešit, co se všemi smlouvami. Výsledkem bylo zařazení několika hráčů na listinu dlouhodobě zraněných. Platy hráčů, kteří jsou na této listě, se totiž do onoho stropu nepočítají.

Byl to risk, který se nevyplatil. Vegas totiž počítali s tím, že se do play off v pohodě dostanou, a tak klidně můžou šachovat, jak chtějí. Jen pro připomenutí, v play off se platový strop nebere v potaz, a tak by mohla sestava vypadat téměř jakkoliv. Vedení týmu si malovalo, jak do prvního zápasu naskočí plná sestava, a to včetně hráčů, kteří byli ještě nedávno před tím na listině zraněných.

» Po NHL se dívají nejen Češi. Kdo pomůže soupeřům na mistroství světa?

Nevyšlo to a Vegas zůstali pro smích. Jejich vychytralé jednání se totiž vzpříčilo velkému množství fanoušků, kteří následně bodové ztráty Rytířů na sociálních sítích oslavovali.

Kompletní nabídku zájezdů na NHL najdete ZDE.