HokejTour predikuje: Stanley Cup vyhraje Colorado, překvapí Islanders

4 minuty čtení

Fanoušci NHL mají svátek, play off nejslavnější ligy světa je tady! Karty jsou rozdány, manažeři svou práci odvedli a teď už je to jen na hráčích a trenérech. Kdo by mohl překvapit? A kdo naopak svým brzkým vypadnutím může posílit národní tým? Pojďme si zaspekulovat!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

VÝCHODNÍ KONFERENCE

Experti i novináři se shodují – Východní konference letos vypadá jako sjezd největších hvězd ligy. Kdo hvězdy měl, tak získal další. A kdo je neměl, bral také. Jednoduše řečeno, byl to dominový efekt. Tenhle konkurent posiluje, tak my musíme také.

První kolo nabídne čtyři série a všechny budou extrémně zajímavé.

Suverén tohoto ročníku z Bostonu urval všechny výhody, co mohl. Jelikož byl nejlepším týmem základní části, patří mu výhoda domácího prostředí. A toho by měl využít, doma zápasy téměř neztrácí.

Proti bude Florida, která se do play off dostala na poslední chvíli. Může to značit to, že měla nedobrou sezonu, což by byla z části pravda, nicméně právě načasování formy se ukázalo jako klíčové, jelikož Panthers měli ke konci základní části parádní formu. Na Boston to ale stačit nebude.

Kde by se naopak mohlo překvapení zrodit, to by bylo v sérii mezi Carolinou a New York Islanders. Zatímco Islanders doslova zachránili sezonu ziskem Bo Horvata, Carolina patří mezi nejlepší celky NHL už několik sezon za sebou. Hurricanes ale v posledních týdnech neprokazovali stabilní výkonnost, navíc se problémem staly góly. I proto by mohli Islanders překvapit, a to i proto, že mají v brance Ilju Sorokina, jednoho z nejlepších gólmanů ligy.

Obří pozornost bude upřena do Toronta, kam se zase po roce vrátí k sérii prvního kola Tampa Bay. Jak tady? Pokud na Toronto opravdu není snesena nějaká kletba a pokud Maple Leafs naváží na základní část, mají vše proto, aby postoupili. Lightning ale prostě nejde podcenit. Tým kolem kapitána Stamkose zažil vše, jedna nepovedená základní část s týmem nijak nerozhází. Klidně by se mohlo jít do sedmi zápasů.

Bitva o řeku Hudson – tak se říká derby mezi Rangers a Islanders. A v této sérii půjde opravdu o hodně. Oba týmy se nachází v podobném rozpoložení, oba mohutně posilovaly – Rangers získali Kanea a Tarasenka, Devils ulovili Tima Meiera. Opravdu těžko předpověditelná série. Postoupit by mohli Rangers, do karet hraje zkušenější kádr.

👉 PŘEČTĚTE SI: Překvapení základní časti NHL: Probudil se Kraken a padly nezlomitelné rekordy

ZÁPADNÍ KONFERENCE

Západ se nemusí hrát, mohlo by se zdát. Všechny hvězdy šly na východ, týmy tam jsou narvané k prasknutí. Možná ano, ale právě to by mohla být výhoda pro týmy ze západu. Tým, který vyhraje, bude mít za sebou náročné série, a tak by mohl být pořádně vyšťavený.

Stačí si vzpomenout na minulou sezonu, kdy Colorado projelo svou částí pavouka jako nůž máslem a proti Tampě Bay zvítězilo i díky menší únavě.

Právě Colorado je horkým favoritem i letos. V prvním kole narazí na Seattle, který se v play off představí vůbec poprvé. Pro partu kolem Nathana MacKinnona by to však neměl být problém.

Velmi zajímavé bude sledovat, kdo se postaví vítězi této série. Bude to totiž jeden z dvojice Minnesota a Dallas. Oba týmy hrály v sezoně vyrovnaně a velmi podobně. Silné speciální týmy, skvělé individuality a top gólmani. Vyrovnanější sérii těžko hledat.

👉 PŘEČTĚTE SI: Zklamání základní časti NHL: Proč selhal Washington, Calgary nebo Patrick Kane? 

I proto, že v té další se střetne Las Vegas a Winnipeg. Zatímco Vegas se prezentuje dobrými výkony, a to hlavně na domácím ledě, Winnipeg moc ne. Zhruba v půlce sezony byl štikou ligy, ale od té doby je to velmi špatné. Do play off se Jets dostali jen díky tomu, že Calgary, přímý konkurent v boji o postup, bylo naprosto tragické.

Repríza z minulé sezony čeká hokejisty Edmontonu a Los Angeles. Oilers se ke konci sezony rozehráli do parádní formy, jako zázračný elixír zapůsobil příchod beka Mattiase Ekholma. A nadpozemský McDavid si to v podstatě uhraje sám. I Los Angeles vyšel trejd, zisk gólmana Korpisala je skvělým počinem vedení. Je však otázkou, jestli Kings dokáží Oilers zastavit. My si myslíme, že ne.

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023