Zklamání základní časti NHL: Proč selhal Washington, Calgary nebo Patrick Kane?

5 minut čtení
Autor: Viktor Háber

Základní část NHL skončila. Po vyčerpávajících několika měsících jsme poznali všechny účastníky play off a už můžeme hodnotit, kdo potěšil a kdo zklamal. Podívali jsme se na pět konkrétních týmových a hráčských zklamání!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

TÝMOVÁ ZKLAMÁNÍ

Pittsburgh Penguins – v play off určitě neuvidíme hvězdné trio Crosby-Malkin-Guentzel, jelikož Pens se tam po sedmnáctileté sérii nedostli. Důvodem je mimo jiné špatně sestavená třetí lajna. Křídela Kapanena a McGinna se vedení týmu těsně před uzávěrkou výměn vzdalo a centr Carter dohrál sezónu ve čtvrté formaci. Tým zkrátka nebyl kvalitativně vyrovnaný.

Florida Panthers – Tým z předměstí Miami v minulé sezoně slavil trofej pro vítěze základní části NHL, letos se do play off probojoval na poslední chvíli. Panthers táhl v ofenzivě pouze Matthew Tkachuk s více než 100 body a více se určitě čekalo od obránce Aarona Ekblada, který byl pasován na favorita na zisk Norris Trophy. Nyní se mezi obránci Floridy „pyšní“ pouze nejhoršími čísly ve statistice očekávaných gólů. Proti bostonské mašině to nebude žádný med.

Washington Capitals – Ambiciózní tým, jehož výkony během sezony kritizovali i vlastní fanoušci. Občas se zdálo, že Washingtonu nejde ani tak o sbírání bodů, jako o to, aby pomohl Alexi Ovečkinovi překonat rekord v počtu přesných zásahů v NHL. Po vstřelení více než 40 gólů je této metě (894 gólů Gretzkyho) opravdu blízko a v sezoně 2023/2024 by se mu to opravdu mělo podařit. Určitě by však raději hrál o Stanley Cup. Capitals se do play-off nedostali kvůli častým zraněním v týmu – vždyť Bäckström a Carlson vynechali minimálně polovinu sezony.

Zdroj: dallasnews.com/foto: AP(Nam Y. Huh)

St. Louis Blues – Žádné výrazné individuální výkony útočníků ani nikdo, kdo by bodově vyčníval. Hlavním zklamáním je však obrana Blues. Dokonce i generální manažer Doug Armstrong se veřejně pozastavil nad tím, že čtveřice obránců Parayko, Leddy, Krug a Faulk odehrála své nejhorší ročníky.

Calgary Flames – Magazín Hooked on Hockey dával Plamenům nejvyšší procentuální šanci na zisk titulu. Samozřejmě, NHL je těžké předvídat, ale to, že se Calgary nedostane ani do play off, je zklamání, které asi čekal málokdo. Kanadský tým sice přišel o Tkachuka, ale získal produktivního Huberdeaua, kterého lze také zařadit mezi individuality, které nesplnily očekávání.

👉 PŘEČTĚTE SI: Překvapení základní časti NHL: Probudil se Kraken a padly nezlomitelné rekordy

HRÁČSKÁ ZKLAMÁNÍ

Sergej Bobrovskij – S platem 10 milionů dolarů za sezonu je nejlépe vydělávajícím brankářem v NHL, ale úspěšnost zákroků má jen něco málo přes 90 % a inkasuje přes tři branky na zápas. Ve srovnání s minulou sezonou, v níž zářil, je to zklamání. Jeho spoluhráč Alex Lyon má mnohem lepší statistiky.

Patrick Kane – V dresu Chicaga, za které až do letošní sezony odehrál celou kariéru, se mu tolik nedařilo a nebyl tradičním tahounem jako v posledních letech. A tak se rýsoval se překvapivý odchod, který se naplnil. Zklamaní jsou především fanoušci Blackhawks, kteří ho po přesunu do NY Rangers nebudou moci počítat mezi největší srdcaře v historii NHL.

Jonathan Huberdeau – Něco jsme již nastínili, kanadský útočník se od svého přesunu z Floridy do Calgary hodně trápí. Sezónu se 115 body vystřídala jen 55bodová sezóna, takže Huberdeau bude muset v příští sezóně ukázat, že se do týmu Flames opravdu hodí.

John Klingberg – Tahoun Dallasu z předchozích sezon podepsal smlouvu s Anaheimem, odkud byl ale po nevýrazných výkonech (měl -28 v tabulce +/-) rychle vyměněn do Minnesoty. V ní by mohl zabojovat o Stanley Cup, ale jeho letní budoucnost je ve hvězdách.

Craig Smith – Kvalitní útočník začal sezonu v Bostonu, ale v systému Jima Montgomeryho se trápil a v ofenzivě se propadl. Než ho Bruins vyměnili do Washingtonu, vstřelil jen čtyři góly. Tam 33letý útočník vstřelil také jen čtyři góly a stále se hledá.

ZAJÍMAVOST -> HokejTour predikuje: Stanley Cup vyhraje Colorado, překvapí Islanders

Základní část sice skončila, ale play off je úplně jiná soutěž. Teprve teď začne ta pravá NHL!

JEĎTE S NÁMI NA HOKEJ!