Kluci z NHL, jedeme! Kteří Češi ze zámoří mohou na MS?

3 minuty čtení

Ještě je brzo? Kdepak. V NHL se sice bojuje o postupová místa, ale některé týmy mají ložené, že po 82 zápasech mohou na dovolenou. Anebo na světový šampionát. Kteří čeští hokejisté by mohli pomoct v pražském tažení?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Koho do brány?

Každoroční téma. Jak vybrat tři gólmany tak, aby si nepřekáželi a vyhověli si. Mít dva vyrovnané, nebo jasnou jedničku? A trojka má být veterán, nebo mladík, co nasává atmosféru?

Každý to má asi jinak, nicméně jasné je, že do Prahy chce každý. Každý tak přijme svoji roli. Trenér Radim Rulík si přes sezonu prozkoušel gólmany z Evropy, mezi jeho oblíbence se zařadil třeba Dominik Pavlát, který v play off dělá v Pardubicích po trejdu z Plzně dvojku.

Ale pojďme k NHL. České gólmanské zastoupení je tradičně a spousta brankařů chytá v týmech, co nebudou v play off. Tématu jsme věnovali samostatný blog, mrkněte na něj!

🏒PŘEČTĚTE SI: Kdo bude českou jedničkou na domácím MS? Takhle by vybírala redakce HokejTour.cz 

V obraně na výběr tolik není

Obrana z NHL, to bude oříšek. Počítalo se třeba s Radimem Šimkem, ten je ale nyní na farmě Detroitu, která míří do play off. Pokud o něj bude zájem, bude se o jeho uvolnění muset jednat. Podobná je situace s Davidem Jiříčkem, který zažívá podivnou sezonu. Nepatří ani do prvního týmu, ani na farmu. Hraje sice víc na ní, ale kvalitou ji převyšuje. Pro nároďák by byl určitě přínosem.

Téměř jistě bud ukázáno na dvojici z Kalifornie. Radko Gudas v létě opustil Floridu. Chtěl větší gáži i prostor, oboje dostal v Anaheimu. Je mentorem mladých, fanoušci ho mají rádi. Ducks jsou ale stále bídní, a tak se dá čekat, že bude v květnu řídit defenzivu na ledě v O2 areně.

Spolu s ním Jan Rutta. Od hvězdného statusu má daleko, ale týmy v NHL si ho cení pro jeho spolehlivost a defenzivní um. Neremcá a vždy odvede, co má.

Probudí se útočníci?

Tady už je výběr širší. Ale také ne nijak oslňující. Kdo by měl patřit mezi jasné volby a borce, kteří by měli tým táhnout?

Jako první padne pohled na Ondřeje Paláta, který je na tom sice bodově daleko od svých nejlepších let, ale je rád, že je konečně zdravý. Devils tuhle sezonu odpískali a na uzávěrce výměn prodávali. V Praze by byl ceněným lídrem a elitním hráčem, to je bez debat. Doplnit by ho mohl Tomáš Nosek.

Dál je to však složitější. Přijet by mohl Filip Zadina, který se San Jose bude končit. V této sezoně se snaží oživit kariéru. Nejde to úplně snově, ale ani ne bídně. Kvalitu stále má a jeho střela je skvělá. To samé platí u Dominika Kubalíka, jemuž v Ottawě přestali věřit a letní stěhování je nevyhnutelné.

V národním dresu mu to ale chutná, vždyť loni překonal historický český rekord v počtu vstřelených branek.

Tajným trumfem by mohl být Jiří Kulich, i jeho ale bude chtít farma Buffala v play off. Generální manažer reprezentace Petr Nedvěd bude muset jednat.

A pak? Na hraně play off nebo jistojistě v play off. Tomáš Hertl se zotavuje zranění, navíc přestoupil do Vegas. David Pastrňák bude chtít s Bostonem daleko, stejně jako Martin Nečas s Carolinou a David Kämpf s Torontem.

Situace sice nevypadá TOP, ale do play off se nedostane Vegas a v prvním kole může vyhučet Boston. A z Čechů se rázem stanou favorité! Ale pozor, ani evropští hokejisté se neztratí. Rulík je vycepoval k výborným výkonům. Ale pomoc z Ameriky se vždycky hodí. Jak to bude tentokrát?