Kterým hráčům NHL cinkne v této sezoně na účet nejvyšší výplata?

4 minuty čtení
autor: Viktor Háber

Průměrný roční plat vs. současný roční plat. Dva pojmy, které se ve smlouvách hráčů NHL prolínají, ale přesto jde o zcela odlišná čísla. Zatímco podle prvního údaje je Connor McDavid druhým nejlépe vydělávajícím hráčem v NHL, podle druhého se nedostal ani do první desítky. Hned jedenáct hráčů si letos přijde na 12 milionů dolarů a více.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Nedávno jsme vám přinesli blog o nejlepších průměrných výdělcích v NHL na základě aktuálních smluv. Pokud však mluvíme o sezóně 2023/2024, je třeba čísla trochu upravit.

👉 Přečtěte si: Hokejoví boháči. Kdo bere v NHL nejvíc?

Adam Fox (NY Rangers) a Zach Werenski (Columbus) – 12 milionů dolarů

Obránce New York Rangers Fox podepsal během minulého ročníku smlouvu na 66,5 milionu dolarů. Na základě této smlouvy dostane letos i příští rok přesně 12 milionů dolarů platu. V sezóně 2023/2024 bude NYR stát 11,56 % platového stropu. Vydělá si tak více než jeho spoluhráč Artěmij Panarin, kterému smlouva vyprší v sezóně 2025/2026.

Stejnou částku si vydělá i zadák Columbusu Werenski. Nová smlouva, kterou podepsal loni a která mu vyprší po sezóně 2027/2028, mu vynese celkem 57,5 milionu dolarů. A nejvíce letos, rovněž 12 milionů dolarů.

Timo Meier (New Jersey) – 12 milionů dolarů

Jeho nová smlouva s Devils začala platit od letošní sezony. V té poslední Meier posílil tým z Newarku až po odchodu ze San Jose. Pokud u svého nového zaměstnavatele vydrží až do konce smlouvy, zůstane tam až do léta 2031. A letos ukradne 10,72 % platového stropu.

Timo Meier je i přes svůj vysoký plat „pouze“ druhým nejlépe vydělávajícím hráčem Devils v této sezóně. FOTO: AP Photo/Rick Scuteri

Aleksander Barkov (Florida) – 12 milionů dolarů

Fin Barkov jako jeden z nejdůležitějších hráčů Floridy podepsal osmiletý kontrakt na 80 milionů dolarů. Letos z ní dostane 12 milionů, což je 11,86 procenta platového stropu neúspěšného finalisty. Nyní sedmadvacetiletý útočník by měl u Panthers zůstat až do léta 2030.

Alex Pietrangelo (Vegas) – 12,3 milionu dolarů

Jediný zástupce obhájců Stanley Cupu na seznamu. Pietrangelo má smlouvu do sezony 2020/21. Letos dostane 12,3 milionu dolarů (z celkových 61,6 milionu dolarů) a příští rok o 200 tisíc dolarů více. Hráčem Golden Knights by měl být až do léta 2027.

Seth Jones (Chicago) – 12,5 milionu dolarů

Přestože v týmu Blackhawks je třeba sledovat především Connora Bedarda, defenzivní stálice Seth Jones bude v letošní sezoně nejbohatší v týmu. Za osm let v Chicagu si vydělá celkem 76 milionů dolarů. Nejvíce z toho bude v této a příští sezóně (shodná částka). Kapitán USA na posledním MS v hokeji by měl být jedním z hlavních tahounů „nového Chicaga“.


Jones je asi nejdůležitějším obráncem Chicaga. FOTO: Michael Reaves/Getty Images

Kirill Kaprizov (Minnesota) – 12,5 milionu dolarů

Rus Kaprizov si ve své čtvrté sezoně v dresu Wild vydělá velmi slušnou sumu, která ho katapultovala do Top 5. Rozdíl mezi ním a Jonesem je v tom, že Kaprizovův kontrakt mu během pěti let vynese 45 milionů dolarů. V Minnesotě bude působit ještě nejméně tři roky a po vypršení smlouvy mu bude stále jen 29 let, což znamená, že by mohl podepsat ještě jeden exkluzivní kontrakt.

Alexander Ovečkin (Washington) – 12,5 milionu dolarů

Hrající legenda NHL by mohla už letos překonat Gretzkého v celkovém počtu gólů v základní části NHL. I když začátek sezony se pro něj (a celkově pro Washington) nevyvíjí dobře. V hlavním městě USA má pětiletý kontrakt a nyní je v polovině jeho platnosti. Během příštího ročníku dostane „jen“ 11 milionů a už nebude v žebříčku (pokud se něco extra nezmění).

Dougie Hamilton (New Jersey) – 12,6 milionu dolarů

Možná překvapení, ale skvělý obránce, který loni nasbíral úctyhodných 74 bodů (22+52), je už nedílnou součástí Devils. V rámci sedmileté smlouvy (na 63 milionů dolarů) dostal loni 6,3 milionu dolarů, nicméně nyní se jeho plat zdvojnásobí a tuto částku dostane na své konto i v příští sezoně.

Dougie Hamilton se stal důležitou součástí Devils a klub ho náležitě ocenil. FOTO: Jess Starr/The Hockey Writers

David Pastrňák (Boston) – 13 milionů dolarů

Českou stopu v seznamu najdeme, a to pořádně výraznou. Skvělý útočník podepsal s Medvědy v březnu 2023 osmiletý kontrakt. První dva roky bude stát po 13 milionech dolarů. Během těch následujících se jeho plat sníží na stále pěkných 9 milionů. Tentokrát bez českého dvojčete Krejčího, ale Pastrňák bude chtít jistě napodobit svůj úspěch, kdy se stal třetím nejproduktivnějším hráčem základní části (61+52).

Nathan MacKinnon (Colorado) – 16,5 milionu dolarů

MacKinnon zvítězil v kategorii průměrného výdělku a ovládl tento žebříček, který se mimo něj skládá z úplně jiných jmen. Největší hvězda Colorada by měla v Denveru působit až do léta 2031 a během této doby si vydělá 100,8 milionu dolarů. V průměru bude pobírat 12,6 milionu dolarů. Letos si vydělá 16,5 milionu dolarů, stejně jako v následujícím roce.

Příští rok MacKinnona v žebříčku průměrných výdělků překoná Auston Matthews z Toronta. V prvním roce nové smlouvy bude svého zaměstnavatele stát 16,7 milionu dolarů. USD.

CHCETE VIDĚT HOKEJOVÉ HVĚZDY NAŽIVO?
🇨🇦 JEĎTE S NÁMI NA NHL 🇺🇸