Podivné mistrovství s bezradnou tečkou a historickým neúspěchem. Co s Jalonenem?

Po čtvrtfinálovém zápase zůstal pocit hořkosti a zmaru. Kdo duel proti USA sledoval, od prvních minut musel nabýt dojmu, že tohle bude pro český tým na MS 2023 konečná stanice. Vlak s cílovou zastávkou „Medailové boje“ výběru Kariho Jalonena ujel s velkou časovou rezervou, Češi ani nedobíhali na nástupiště. Po podivném turnaji je na stole řada otázek.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Dvě střely na branku v první třetině a dohromady 15 za celý zápas. Ač už jsme za necelé dva roky pod Karim Jalonenem zjistili, že jeho hokej rozhodně není o počtu střel, tato základní statistika hovoří o všem.

A kdyby chtěl přece jenom někdo namítat, že s podobnou (ne)četností střel udělal letos v extralize Třinec několik důležitých kroků k titulu, musíme dodat B – předvedená hra.

Česká družina stíhala se zámořským týmem možná jen deset minut ve druhé části. Jinak ani ťuk, nebylo z čeho brát. Jiskra naděje v nedohlednu. Jako když chcete nastartovat sekačku, ale ona ani neškytne.

Počet českých „superšancí“ (pojem, který Kari Jalonen rád užívá) byste v zápase napočítali na prstech jedné ruky. No, možná by stačil palec a ukazováček. Jestli vůbec.

S pro mnoho fanoušků bezejmenným americkým týmem dokázal držet krok snad jen útok „karlovarských rychlíků“ Jakub Flek (byť ten už hraje v Brně), Ondřej Beránek a Jiří Černoch. Jenže hokejového umu ke svém svěžímu projevu také příliš dodat nedokázali.

A když reprezentanti Spojených států pokryli mozek české hry Romana Červenku a osmigólového snajpra Dominika Kubalíka, bylo splněno – Job done ✅

Letošní turnaj v Rize s neslavnou epizodou v Tampere nechává na duších všech fanoušků divnou až mdlou pachuť. Potěšil snad jen dobrý start, kdy se podařilo porazit Slováky a Kazachy.

Pak? Konec v turnaji pro dvě zraněné opory Filipa Chytila a Lukáše Sedláka, prohra s domácími Lotyši, dvě bídné třetiny se Slovinskem, nepříliš přesvědčivý výkon proti Norsku a na závěr tři porážky, kde nebylo o čem – Švýcaři, Kanaďané i Američané byli v zápasech jasně lepší. K tomu ty podivné čachry s gólmany

Suma sumárum z toho bylo 8. místo, které je z historického hlediska vůbec nejhorší. Jaké to vystřízlivění oproti loňskému roku, kdy se desetiletá medailová žízeň zahnala bronzovým douškem.

Co bude s Jalonenem? Dědek šílí, tlaky sílí

Navzdory tomu, že má smlouvu ještě na příští rok, a tedy domácí mistrovství světa, naskýtá se otázka, zda by měl u týmu pokračovat finský stratég Kari Jalonen.

„Na to nechci odpovídat. Tlak je všude. Musím si to pořádně zanalyzovat,“ uvedl krátce po turnaji.

Už vloni mu leckým (a to i z odborné hokejové veřejnosti) byla vytýkána nepříliš pohledná hra. Na druhou stranu, finský hokej podobným stylem v uplynulých letech uzmul několik medailí včetně té nejcennější.

Vybral si letos Jalonen ve spolupráci s generálním manažerem Martinem Havlátem špatné hráče? Nebo je to jen o tom, že letos se o národní dres nepřihlásily hvězdy z NHL, kterých už tak za mořem není tolik? Je naše extraliga nedostačující zásobárnou pro mezinárodní boje? Těžko říct, když Lotyšsko je s několika oporami z české nejvyšší soutěže v boji o cenné kovy. Samé otázky…

Například Petr Dědek, majitel HC Dynamo Pardubice, má jasno. Krátce po vypadnutí českého týmu vyvěsil na svůj twitterový účet zprávu, že nadešel čas pro českého kouče.

Rozjel tím kolotoč diskuzí, který se motají hlavně kolem toho, že je spojencem prezidenta svazu Aloise Hadamczika, který (byť to sám vyvrátil) podle informací deníku Sport zrovna není nadšený z toho, že českou reprezentaci nevede český kouč.

Zvlášť před příštím šampionátem v Praze je to velké téma. Radim Rulík, kterého Dědek před nedávnem vyhodil a místo něj dosadil na post lodivoda Pardubic Václava Varaďu, by měl být první volbou.

Sám trenér, který nedávno dovedl dvacítku k senzačnímu stříbru, to ale ve studiu deníku Sport nechtěl příliš komentovat a jen dodal, že: „Já jsem zastáncem toho, že trenér by se měl řešit až jako poslední.“

Dědkovi pod tento direktivní příspěvek napsal i David Pastrňák s jasným vzkazem. „Peťo, za mě Kari Jalonen 👍.“

No, uvidíme…

👉 Slavomír Lener: Nemáme výkonnost, abychom vozili medaili každý rok

Jasné je to, že zatímco za okny se čím dál víc hlásí o slovo teplé slunné dny, nad českým hokejem se zase na chvíli zamračilo. Bude zajímavé sledovat, jak se toho ti nejzodpovědnější v nejbližších dnech a týdnech chopí.

Vyrazte s námi na hokej!

👉 Finálový víkend MS 2023 v Tampere
👉
Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu