Postřehy z NHL: Florida s nejtěsnějším postupem, Vegas s nejlepší formací v lize

5 minut čtení
Autor: Viktor Háber

Finále mezi Vegas a Floridou by před začátkem play off NHL předpověděl málokdo, ale je to realita. V nejlepší hokejové lize světa se v červnu dozvíme už 26. tým, který zvedne nad hlavu Stanley Cup. Zatím se to žádnému z finalistů nepodařilo a v každém případě půjde o překvapení.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Panthers se postarali o překvapení a opět vyřadili favorita- tentokrát z Caroliny a rovnou 4:0. Vegas potřebovalo na vyřazení Dallasu šest zápasů, ale zahraje si druhé finále NHL od roku 2018. Čím bylo finále Východní a Západní konference výjimečné a co nás zaujalo? Shrnuli jsme sedm různých postřehů ke každé sérii.

Postřehy z postupu Floridy 

Suverénně těsná výhra – zámořská média už píší o nejtěsnějším vítězství všech dob. Ačkoli „kočky“ vyhrály 4:0 na zápasy, první dva v Raleighu vyhrály po prodloužení a další dva doma o jeden gól. Přestože jejich vzájemné zápasy nemohly být těsnější, výhra byla suverénní.

Téměř přepis statistik – s jistotou lze říci, že série se zlomila v prvním zápase, který po remíze 2:2 dospěl do čtyř plných prodloužení. Řádná hrací doba se protáhla na téměř 80 minut a stačilo pouhých 31 sekund, aby se tento zápas stal jedním z nejdelších v historii NHL. Hurricanes prohráli a podepsalo se to na jejich psychice, zatímco Florida měla na hokejkách pocit pohody a úspěchu.

https://www.youtube.com/watch?v=9G8UzKD5bAM

Napodobenina jiného příběhu – cesta Floridy za titulem mírně kopíruje příběh LA Kings z roku 2012 – v tom, že se jí daří zejména na ledě soupeřů. „Králové“ prohráli pouze jeden venkovní zápas, a to ve finále proti New Jersey. Tým ze Sunrise prohrál pouze úplně první střetnutí s Bostonem, od té doby se vždy radoval z triumfů na ledě soupeře – třikrát v Bostonu a Torontu, dvakrát v Carolině.

Florida kopíruje Floridu – zdá se, jako by si hokejisté a basketbalisté navzájem poskytovali inspiraci. Florida Panthers byla posledním týmem, který se kvalifikoval do play off NHL. Naopak Miami Heat byli týmem, který se do play off NBA dostal z posledního postupového místa. Oběma odborníci nedávali šanci, ale postupně vyřadili suverénní superfavority včetně Bostonu a jsou ve finále. Tato paralela je opravdu zajímavá a celé Miami je na nohou. Přijdou na jih USA oba velké tituly?

Tkachuk je fenomén – jakmile Matthew Tkachuk dorazil na jih USA z dalekého Calgary, stal se největší hvězdou týmu a potvrzuje svůj status. Americký útočník vstřelil vítězný gól ve dvou po sobě jdoucích prodlouženích a v rozhodujícím čtvrtém utkání skóroval 4,5 sekundy před koncem zápasu. Tkachuk je nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem, který stále bojuje o titul (9+12).

Neuvěřitelný Bobrovskij – nejlépe placený brankář v NHL (10 milionů dolarů ročně) byl v základní části zklamáním. Několikrát byl kritizován za to, že nepodává výkony hodné svého platu, ale v play off je to jiná písnička. Během vyřazovací části na něj mířilo 504 střel a 471 úspěšně kryl. Má 93,5 % úspěšnost zákroků, a přestože v této statistice nedominuje, má nejlepší čísla z hlediska odehraných minut, kterých má suverénně nejvíc – 896:29. V prvním zápase finále Východní konference si připsal 63 úspěšných zákroků a v dalších zápasech přes 30.

Titul k 30. výročí? – Panthers jsou součástí NHL od roku 1993 a ve finále byli jen jednou – v sezoně 1995-96, kdy se utkali s nově vzniklým/přestěhovaným týmem Colorado Avalanche. Prohráli 0:4 na zápasy. Tentokrát se ve finále opět utkají s de facto nováčkem, Vegas, a my tak poznáme nového, v pořadí 26. šampiona NHL v historii.

Postřehy z postupu Vegas

Nejlepší útočné trio – první lajna Vegas má na ledě neuvěřitelnou chemii. Marchessault – Eichel – Barbashev jsou noční můrou pro soupeře, protože dohromady nasbírali celkem 50 bodů, což z nich dělá nejproduktivnější formaci v play off. Zejména díky ní má tým z města hazardu potřebnou ofenzivní sílu, a to jsme ještě nezmínili výbornou hru Marka Stonea z druhé formace. Nejofenzivnější tým ligy nastřílel celkem 62 gólů a bavil své fanoušky. Mimochodem, série Vegas – Dallas byla soubojem dvou nejofenzivnějších týmů (Stars vstřelili 59 gólů).

zdroj: nbcsport.com

Perfektní náhradní brankář – u týmu z města hříchu by se zdálo, že bude mít s brankářskou rolí problém. Robin Lehner byl zraněný už před play off, Laurent Brossoit se zranil během a Jonathan Quick se do sestavy nevešel. O to překvapivější je výkon skvělého Adina Hilla. Sedmadvacetiletý Kanaďan odehrál 35 zápasů v základní části a 11 v play off a mohl se pochlubit vynikající úspěšností zákroků 93,7 % – nejvyšší v play off. A při vítězství 4:0 nad Dallasem ve třetím zápase a 6:0 v šestém zápase se poprvé v kariéře radoval z čistého konta ve vyřazovacích bojích.

Výborná parta – Vegas vypadá jako tým hladový po úspěchu a je nabitý hvězdami jako Eichel a Stone, které na Stanley Cup stále čekají. Na druhé straně jsou zkušení hráči jako Alex Pietrangello, Alec Martinez a Jonathan Quick, kteří zvládnou tlak velkých zápasů, protože už zvedli pohár nad hlavu. Zdá se, že hlad a zkušenosti jsou přesně tím faktorem, který je na cestě za největším snem potřeba.

zdroj: bvmsports.com/foto: Knights On Ice

Mistři obratů – Golden Knights inkasovali první gól v 10 ze svých 17 zápasů play off a sedm z nich vyhráli. Ačkoli by se to dalo popsat jako koketování s katastrofou, Vegas zjevně potřebuje motivaci k tomu, aby zápas otočilo, a skórovat proti němu je zrádné. Provokace funguje dokonale, jelikož téměř vždy přijde odplata.

Rychlovky v prodloužení – o osmdesátiminutovém prodloužení jako v Carolině zde ani nelze spekulovat. První zápas finále Západní konference šel do prodloužení, ale byl rozhodnut po 1:35, druhý ještě rychleji po 1:12. Společným jmenovatelem prodloužení byl vynikající výkon Chandlera Stephensona za Vegas, který asistoval u prvního gólu a druhý vstřelil. Mimochodem, tento hráč už Stanley Cup získal – v roce 2018 v dresu Washingtonu právě proti Golden Knights.

„Na Floridě jsou teď dva týmy, které hrají finále. Lidé si to užívají a celý stát je připraven vše perfektně zorganizovat. Spoléháme na to, že nás fanoušci ve Vegas podpoří.“
Bruce Cassidy, hlavní trenér Vegas Golden Knights

Musí zlepšit přesilovky – Pokud chce Vegas pomýšlet na úspěch, mělo by zapracovat na zlepšení své přesilové hry. Přestože v přesilovkách odehrálo 90:27 minut, což je nejvíce ze všech týmů, gól vstřelilo jen v 18,5 % případů. Jeho soupeř z Floridy to dokázal ve 27,9 % nabídnutých příležitostí.

Nejrychlejší vítěz – Pokud Golden Knights letos skutečně vyhrají Stanley Cup, stanou se nejrychlejším nováčkem od roku 1984. Tehdy triumfovali Edmonton Oilers s pomocí legendárního Wayna Gretzkyho a pohár se jim podařilo zvednout nad hlavu v páté sezóně, co tato organizace působí v NHL (poznámka: nepočítáme Colorado Avalanche, kteří vyhráli v prvním ročníku, ale předtím působili jako Quebec Nordiques).

Město hříchu, nebo město luxusních pláží? Do kterého koutu USA zamíří Stanley Cup? Ať tak, či onak, nového vítěze NHL poznáme už brzy a rozhodně se máme na co těšit. Snad ještě jeden postřeh na závěr – Vegas si na konferenční trofej nesáhlo, zatímco Florida ano. Ovlivní to finále? To se brzy dozvíme.

Exkluzivní nabídka: Finále NHL a NBA na Floridě (letecky), 6.-12. června.

Vyrazte s námi na NHL!

👉 Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu