Překvapení a postřehy po 1. kole: Můj dům, tvůj hrad

5 minut čtení
Autor: Viktor Háber

NHL je nejnevyzpytatelnější ligou na světě, což se už mnohokrát potvrdilo, ale tolik překvapení v prvním kole play-off letos nikdo nečekal. Tři největší favorité jsou venku, a to včetně české kolonie v Bostonu. Co nás v prvním kole NHL překvapilo a zaujalo? Pojďme si to rozebrat.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Nevýhoda domácího prostředí

Začněme obecnými statistikami. V nejlepší hokejové lize světa zdaleka neplatilo oblíbené rčení „můj dům, můj hrad“. Boston a Colorado vyhrály pouze jeden domácí zápas ze čtyř, Tampa Bay nevyhrála ani jeden ze tří, Florida, Toronto, NY Rangers, LA Kings, Minnesota a Seattle pouze jeden ze tří, Winnipeg dokonce ani jeden ze dvou.

Domácí fanoušci se v play-off většinou soupeři tolik pod kůži nedostali. A musely je rozčilovat i prodloužení. Čtrnáctkrát jsme viděli remízu a jen ve třech z nich zvítězil domácí tým. Jedenáctkrát zvítězili hosté. Můj dům = tvůj hrad? V tomto případě ano.

Základní část je naprosto irelevantní

Play-off NHL je jiná soutěž než základní část, to všichni víme. Ale nikdo by zřejmě nečekal, že Boston vypadne v 1. kole poté, co v základní části vyhrál 65 zápasů a vytvořil absolutní rekord ligy. Ani vedení 3:1 v sérii proti Floridě nestačilo. My v HokejTour jsme označili Panthers za jedno ze zklamání sezony. Vždyť obhájce Prezidentovy trofeje postoupil do play-off až na samotném konci sezony, ale floridský tým se zmobilizoval a svou šikovnou hrou a bojovností Medvědy převálcoval.

Hráči Bostonu měli až příliš dlouho jistotu play-off, nehráli pod tlakem a lámali rekordy, a to je možná chyba. Vypadli z tempa, byli si jisti svou nezlomností a podcenili Floridu, která neměla co ztratit a přesně s tím šla do každého zápasu. Zajímavé je, že žlutočerní prohráli pouze čtyři domácí zápasy v základní části, ale hned tři v play-off. Zklamání to musí být především pro Krejčího a Bergerona, které už v tomto dresu pravděpodobně neuvidíme. Pokud však česká enkláva v Bostonu zamíří na mistrovství světa, stane se z nás rázem jeden z největších favoritů na titul.

Finalisté jsou venku

Boston byl velkým favoritem na titul, minimálně stejně jako obhájce titulu z Colorada nebo neúspěšný finalista z Tampy Bay. Avalanche se však stali obětí superformy zlepšujícího se (stále ještě) nováčka ze Seattlu. Zajímavé je, že oba vypadli během tří hodin. Probuzení Krakeni jsou stále jedním z největších překvapení NHL a mají nejvíc týmového ducha ze všech celků – žádný jednotlivec nevyčnívá, vždyť nejlépe bodující Yanni Gourde má v play-off zatím bilanci 1+5.

Zdálo se, že floridská Tampa v sobě nemá dostatečný náboj, ačkoli zkušenosti a výhra 7:3 v prvním zápase s Torontem ji předurčovaly k úspěchu. „Javorové listy“ však prolomily prokletí prvního kola, přes které neprošly od roku 2004. Kanadský tým už nemůže být terčem posměchu, jak tomu bylo často doposud. Trojici Marner-Matthews-Rielly, která má na kontě celkem 28 bodů, musí všichni závidět.

Co Češi?

Jak bylo zmíněno, kolonie z Bostonu – primárně Davidové Krejčí a Pastrňák – mají volno. Stále se neví, jestli posílí národní tým, ovšem jisté je, že sen o Stanley Cupu se rozplynul. Stejně jako Filipovi Chytilovi z Rangers, kteří nestačili na Devils, na jejichž straně se pro změnu radoval gólman Vítek Vaněček a Ondřej Palát. Dále bude bojovat i Radko Gudas z Floridy či David Kämpf z Toronta. Mimochodem, je zaručené, že jestli vyhraje Stanley Cup tým z Východní konference, uvidíme slavný pohár i v Česku. Za Carolinu válčí Martin Nečas, za jejího soupeře zmiňovaná dvojice z New Jersey. Druhou dvojici tvoří Gudasova Florida a Kämpfovo Toronto.

Uvidíme nového vítěze

Stanley Cup zvedne nad hlavu tým, kterému se to už dlouho nepodařilo, to je jisté. Naposledy se ze zbývajících týmů radovala Carolina v sezoně 2005/06. Proti New Jersey vyhrála tři z posledních pěti sérií play-off a i do této série půjde jako favorit.

A ve hře jsou ještě tři týmy, které Pohár ani jednou nezvedly nad hlavu – Florida, Seattle a Vegas. Přesto na papíře žádný z nich nepatří mezi favority. Dokonce ani Golden Knights, kteří jsou sice výše nasazení, ale prohráli čtyři z posledních pěti konfrontací s Edmontonem. A tak mohou jen překvapit.

Zdroj: Twitter.com/DallasStars – Roope Hintz
Seattle vyzve Dallas, tým, kde září Fin Roope Hintz. Ten zatím nasbíral v play-off nejvíce bodů (5+7). Stars navíc může pomoci návrat Joea Pavelskiho.

Toronto také vyhrálo tři z posledních čtyř zápasů proti Floridě, ale Kanaďané se musí poučit z minulosti a zůstat nohama na zemi, aby se prokletí 1. kola neproměnilo v koncovku 2. kola. Zajímavé je, že poslední tři výše zmíněné série uvidíme v play-off NHL poprvé a určitě se opět dočkáme mnoha hokejových překvapení.

Druhé kolo play-off NHL 2022/2023:
Carolina Hurricanes – New Jersey Devils
Toronto Maple Leafs – Florida Panthers
Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
Dallas Stars – Seattle Kraken

První kolo je za námi, druhé před námi! Jaro tak zase ukazuje, že není lepší období pro hokej. Zažijte husí kůži na velké akci i vy!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023