Arbitráž v NHL: kámen úrazu, který narušuje vztah mezi hráčem a klubem

4 minuty čtení

Když v NHL nastane situace, kdy se klub s omezeným volným hráčem nemůže dohodnout na podmínkách nové smlouvy, podá žádost o arbitráž, kde o smlouvě rozhoduje nezávislá třetí strana. Tato jednání jsou často tak tvrdá, že mohou hokejisty doslova dohnat k slzám.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Stručně řečeno: Co je to arbitráž v NHL?

O arbitráž může požádat klub nebo hráč. „Tým učiní hráči kvalifikační nabídku před koncem jeho stávající smlouvy. Požádá o arbitráž, a pokud se mezitím nedohodnou na podmínkách smlouvy, obrátí se na soud. Obě strany obdrží dva dny před jednáním dokumenty s argumenty a požadovanou výší platu. Během slyšení pak obě strany předloží své důkazy a arbitr poté rozhodne o smlouvě,“ vysvětlil pro The Athletic asistent generálního manažera Caroliny Hurricanes Eric Tulsky.

Jednoduše řečeno, tým se snaží využít statistiky nebo charakterové vlastnosti hráče, aby odůvodnil nižší finanční nabídku. Hokejista se naopak brání poukazováním na své výkony nebo srovnáváním s jinými hráči. Kluby mezitím u soudu často vytahují, co se v souvislosti s hráčem děje za dveřmi šatny. A to rozhodně není pozitivní.

Brankář NY Islanders se u arbitráže rozplakal

Nechvalně proslulý případ se stal v srpnu 1997. Švédský brankář Tommy Salo stál před arbitráží. Generální manažer New York Islanders Mike Milbury nabídl brankáři 750 000 dolarů.

Salo po solidním ročníku požadoval 1,1 milionu dolarů. Milbury před arbitráží mimo jiné tvrdil, že Salo je jedním z nejhůře kondičně připravených hráčů, což dokládá 18 zápasů, v nichž inkasoval v posledních šesti minutách utkání.

Nechal se také slyšet, že v příští sezóně nebude nastupovat tak často, protože musel podepsat smlouvu s Wadem Flahertym kvůli znepokojivým výkonům brankáře. Šanci měli dostat také Eric Fichaud a Roberto Luongo a předpověděl, že Salo bude přeřazen do IHL, protože olympijský vítěz není brankářem kalibru NHL.

Když to Tommy Salo uslyšel, rozplakal se a požádal o přestávku na záchod.

„Jsme hodně zklamaní, ale jsme rádi, že už je to za námi. Pokusíme se společně napravit způsobené škody,“
řekl Saloův agent médiím po skončení arbitráže.

Nejhorší útočník v NHL a myš hrající si se slony

Bývalý hokejista NHL Mike Johnson jednal o nové smlouvě s týmem Phoenix Coyotes. Pro TSN později uvedl, že má doma stále kopii spisu od rozhodčího soudu a je to zábavné čtení. Prozradil, že vedení klubu o něm u soudu mluvilo jako o „nejhorším útočníkovi v NHL„. S 63 body byl nejproduktivnějším hráčem týmu třeba před hvězdným Shanem Doanem.

Zatímco Tommy Salo plakal, obhajoba Vancouver Canucks z roku 2002 z úst právníka rozesmála útočníka Brendana Morrisona. Právník Morrisona přirovnal k myši, zatímco jeho spoluhráči z útoku, hvězdy Todd Bertuzzi a Markus Näslund, měli být sloni. Když to důrazný kanadský útočník uslyšel, bouřlivě se rozesmál. „Myšák“ z Vancouveru si díky arbitráži polepšil ze 770 tisíc na 4,6 milionu dolarů.

V roce 2014 čelil arbitráži také P.K. Subban s Montrealem Canadiens. Po dvou letech byl hokejista vyměněn do Nashvillu Predators. Zámořská média bez uvedení podrobností informovala, že se hráčův vztah s kanadským klubem od arbitráže výrazně zhoršil, což vedlo k žádosti k přestupu samotné hvězdy.

Počet arbitráží v NHL klesá

Arbitrážní řízení v NHL jsou sporadická. Jejich počet v zámořské lize dlouhodobě klesá a není divu. Tým se snaží přesvědčit arbitrážní soud, že hráč nestojí za peníze, které požaduje, a snaží se o to různými argumenty. Hráč si to všechno vyslechne a pak má s tímto klubem podepsat smlouvu.

Nejde přitom „jen“ o rozměr pošramoceného vztahu mezi klubem a hráčem. Arbitrážní slyšení je naplánováno na letní termíny. Místo dovolené a času s rodinou musí představitelé týmu i samotný hokejista cestovat do Toronta a hradit veškeré náklady spojené se soudním řízením.

„Je to velmi citlivá záležitost pro obě strany. Nikdo nikdy neodchází od arbitráže spokojený. Někdo je zklamaný, někdo méně, někdy jsou dokonce zklamané obě strany. Ale obě strany nejsou nikdy spokojené,“
Jiří Fischer, skaut Detroit Red Wings, pro idnes.cz.

Doporučujeme: