Draft NHL: Šalé stihnul první kolo, Hrabalovi sebral primát slovenský rival

3 minuty čtení

Letošní draft NHL dopadl dle předpokladů. Minimálně co se českých zástupců týče. V prvním kole byl vybrán Eduard Šalé, zatímco brankář Michael Hrabal sklouznul do kola druhého. Vybraných bylo dalších pět českých hokejistů.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích
 
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

ŠALÉ DLE PŘEDPOKLADŮ

Co se čekalo, to se také stalo. Eduard Šalé, který uplynulou sezonu strávil v brněnské Kometě, byl vybrán v prvním kole. Prognózy byly pořádně divoké. Zatímco na začátku sezony byl řazen až do top desítky draftu, nakonec se musel spokojit s dvacátým místem.

To ale není vůbec zlé. Naopak! Ze dvacáté příčky si ho vybral Seattle, což je další dobrá zpráva, jelikož jde o velmi dobře řízenou organizaci, v jejímž systému není zas tolik mladých borců. Šalého šance na brzký debut v NHL tak stoupla.

Aby toho nebylo málo, jeho oznámení na pódiu bylo velmi stylové. Jeho jméno totiž před celou arénou v Nashvillu, kde se draft konal, vyřkl Robert Kron, jenž v Seattlu působí jako šéf amatérského skautingu.

HRABALA PŘEDBĚHL SLOVÁK

Měl být horkým kandidátem na úctyhodný primát. Michael Hrabal měl být nejvýše vybraným gólmanem z celého draftu. Nakonec se mu to nepovedlo. Šel z 38. místa do Arizony, zatímco jeho slovenský kolega Adam Gajan ho přeskočil o tři místa.

Hrabal se stal třetím nejvýše draftovaným českým gólmanem v historii NHL. Jediným krajanem v prvním kole zůstává Marek Schwarz, kterého si vybrali St. Louis Blues v roce 2004 jako číslo 17. Ve druhém kole šel výš jen Michal Neuvirth coby celkové číslo 34 v roce 2006, kdy po něm sáhli Washington Capitals.

Po sezoně za Omahu v USHL, kde měl ze 31 zápasů úspěšnost 90,8 % a průměr 2,86, zamíří na University of Massachusetts. Tam bude hrát vysokoškolskou soutěž NCAA a zároveň studovat.

DVOŘÁK KRÁLEM, MARCEL ZA BEDARDEM

Třetím nejvýše vybraným Čechem se stal obránce Jakub Dvořák, který nově patří Los Angeles Kings. Odchovanec Liberce, který už pravidelně hraje nejvyšší českou soutěž, možná těžil z náhody.

Proč? V červnu se čerstvě novým skautem Kings stal Petr Jelínek, dlouhodobá opora Bílých Tygrů. Kdo ví, třeba měl ve výběru své slovo, vždyť s Dvořákem se v posledních měsících vídával denně.

Populární postavou je už teď v Chicagu Marcel Marcel. Český hokejista byl vybrán ze 131. místa. Admini sociálních sítí Blackhawks neváhali. „Marcel Marcel je náš výběr výběr,“ hlásí vtipně na twitteru.

Všichni čeští hokejisté na draftu NHL 2023:

20. místo: Seattle – Eduard Šalé
38. místo Arizona – Michael Hrabal
54. místo Los Angeles – Jakub Dvořák
93. místo Chicago – Jiří Felcman
106. místo St.Louis – Jakub Štancl
131. místo Chicago – Marcel Marcel
161. místo Anaheim – Vojtěch Port

Doporučujeme:

🔥 Výlet na dvojzápas NHL pod širým nebem 🏒