Draft NHL: TOP momenty? Priceovo okno i výstavní vesta trojky draftu

4 minuty čtení

Draft do NHL? Přehlídka těch nejblyštivějších mladých hokejových talentů. Je to velká událost, kterou sledují tisíce fanoušků přímo na stadionu a další desetitisíce doma u televize či v arénách svých týmů. A k takové události patří i velké momenty.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích
 
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

TRAPAS CAREYHO PRICE

Někdejšího vynikajícího gólmana Careyho Price si k mikrofonu zavolal generální manažer Montrealu Kent Hughes. Price měl oznámit, koho si Canadiens vybírají z pátého místa, ale namísto toho zažil něco, co ho asi provázelo v nočních můrách.

Price pozdravil fanoušky ve francouzštině a oznámil, že volba padla na „Davida“. Následovaly nekonečné sekundy ticha. Příjmení rakouského beka Reinbachera mu vypadlo. Bezmocně se podíval za sebe, kde stáli všichni zástupci Canadiens. Vysvobodil ho až Hughes.

Reinbacher byl z volby nadšený, nicméně Price by se nejradši propadl. Chybu si dobře uvědomoval, a tak se omluvil na sociálních sítích: „Tak to byl trapas. Promiň, Davide… Reinbachere.“

POSLEDNÍ VYBRANÝ – ČEKAT SE VYPLATÍ

Asi nejhezčí příběh draftu. Byl to Tyler Peddle, který si vysloužil pozornost jako poslední volba draftu.

Osmnáctileté levé křídlo z Drummondville v trpělivě čekalo. Před sebou Peddle slyšel 223 jmen. Hala byla poloprázdná, uklízecí četa byla nastartovaná po poslední volbě uklízet. Pak se ale splnil ještě jeden sen.

„Konečně,“ ulevil si Peddle. „Byla to smršť emocí. Byl jsem v naprostém šoku a můj taťka mě jen popadl za ruku, nevěřili jsme tomu. Je to ten nejlepší okamžik, jaký jsem kdy v životě zažil.“

Díky pohádkovému konci mohl Peddle slavit se svými 12 rodinnými příslušníky.

KRÁSNÉ GESTO TROJKY DRAFTU

Asi nejunikátnější oblek večera patřil Adamu Fantillimu. Na podšívce obleku byly fotografie jeho rodiny, přátel a spoluhráčů. Poté, co si Fantilliho vybrali na draftu jako třetího v pořadí Columbus Blue Jackets, sundal si sako a ukázal zadní stranu vesty, na níž byla jména všech, kterým chtěl poděkovat za to, že mu pomohli dostat se do NHL.

„Uvnitř podšívky saka mám fotografie minulých týmů, ve kterých jsem působil, mých přátel, mé rodiny a všech, kteří jsou tu se mnou,“ řekl Fantilli. „Na zadní straně vesty mám seznam všech, kteří mi pomohli dostat se tam, kde jsem.“

BEZ VÝMĚN

Fanoušci na to čekali. Draft? To jsou výměny a šokující podpisy! Chyba lávky, poprvé od roku 2007 se v prvním kole draftu neuskutečnila žádná výměna.

Například generální manažer Buffala Kevyn Adams nevěřil svým očím.

„Je to šokující. Zrovna jsem to říkal klukům u stolu. Nevím, co si o tom mám myslet. Časem to asi pochopíme, ale teď? Šokující, překvapivé,“
nechápal.

Hlavou kroutil i šéf Columubu John Davidson: „Myslím, že spoustě lidí se prostě líbili hráči, kteří byli zrovna na draftu k dispozici, nikdo své výběry nechtěl měnit.“

DOMINANCE EVROPY

Čtrnáct hráčů vybraných v úvodním kole draftu se narodilo mimo Severní Ameriku? Věc nevídaná. A to i z historického hlediska, jelikož tento počet je čtvrtý nejvyšší v prvním kole v historii. V loňském roce jich bylo vybráno rekordních 17.

TOP 10 hráčů? Vězte, že hned půlka se narodila na starém kontinentu. Jmenovitě to byl Leo Carlsson, David Reinbacher, Dmitrij Simašev, Matvej Mičkov a Dalibor Dvorský.

V celkovém pohledu na draft však nic speciálního nenajdeme. Jak to bylo početně? Kanada měla 86 hráčů, Spojené státy 50, Švédsko 24, Rusko 19, Finsko 15, Česko a Slovensko shodně 7, Bělorusko 5, Německo 4 a Kazachstán, Francie, Švýcarsko, Norsko, Itálie, Dánsko a Rakousko po jednom.

Doporučujeme:

🔥 Výlet na dvojzápas NHL pod širým nebem 🏒