Kdo se směje naposled… Marchessault se z nechtěného stal hrdinou

4 minuty čtení

NHL je nekonečná studnice příběhů. Za jedním takovým dopsal ve finále tečku Jonathan Marchessault, útočník vítězů z Las Vegas. Jeho kariéra bude jednou inspirující pro všechny začínající hokejisty. Protože kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

NEMÁŠ NA TO

Mnohokrát slyšel slova kritiky: „Jsi příliš malý. Nemáš na to. Jsi pomalý. Soupiska je plná, promiň, sbal si.“

I přes slušné výkony v juniorské soutěži prošel draftem bez povšimnutí. Jeho pověst mezi skauty? Ne moc vysoký ani silný, navíc se tradovalo, že má velmi špatnou pracovní morálku.

Nakonec to s ním zkusili newyorští Rangers. Ti měli jasný plán. Půjde se učit do třetí nejvyšší soutěže a uvidíme, co dál. Nakonec z toho byla farma, ale nebylo to nic, co by vedení Blueshirts uchvátilo. Smlouvu mu nedali, ale přiletělo laso z Columbusu.

„Nejhorší rozhodnutí kariéry. Sliby, chyby. Nedodrželi, co řekli. Místo prvního týmu farma,“ nevzpomíná dobře na angažmá v Blue Jackets.

FLORIDSKÁ SPÁSA

Následná volba padla na Tampu Bay. Na její farmě zářil, ale v prvním týmu dostal jen dva starty. Blesky si ho ale ponechaly a většinu další sezony strávil už v prvním týmu.

Pak se opět ocitnul na rozcestí. Zůstat v Tampě Bay, nebo přejít k Panthers, floridským rivalům. Zvítězila druhá možnost, a to z pragmatického důvodu. Tým, kde kdysi působil i Jaromír Jágr, mu slíbil dostatek příležitostí v prvním týmu. To dodržel – a profitovaly všechny strany.

S minimální mzdou 750 tisíc dolarů ročně nasázel Marchessault třicet gólů. Kdo to je, ptali se fanoušci ostatních týmů. Florida prostě trefila jackpot.

I proto nikdo nechápal, že si ho po takovém ročníku nepojistila při rozšiřovacím draftu, při kterém si noví Golden Knights stavili tým.

VIVA LAS VEGAS

Rytíři si o vybrali. A trefili se. Marchessault nepotřeboval čas na aklimatizaci. Vůbec. V dresu Golden Knights odehrál v základní části 432 zápasů, v nichž získal 348 bodů. V play off přidal dalších 88 utkání s 71 body. V obou ohledech je nejproduktivnější hráč historie týmu. Jinými slovy, už teď je legendou organizace.

V tomto play off pak dopsal vlastně celý příběh. Ve finále porazil tým, který mu dal první velkou příležitost a v jehož dresu upoutal ligové dění. Stejný klub ho pak s klidným srdcem pustil do týmu, který teď slaví.

Marchessault nebyl jen členem kádru. Byl jedním z nejlepších hráčů. V play off nasbíral více bodů jen jeho spoluhráč Jack Eichel (26 vs. 25). Marchessault byl s Draisaitlem nejlepší střelec. V posledních deseti zápasech play off zapsal pokaždé alespoň. Po zásluze byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off.

To vše poté, co několikrát zažil odkopnutí. Nezbývá než smeknout. Bravo!

Doporučujeme:

🔥 Výlet na dvojzápas NHL pod širým nebem 🏒