Nosek Ďáblem, česká kolonie v Kalifornii. Kteří Češi změnili v NHL působiště?

4 minuty čtení

Léto se v NHL tradičně nese v duchu velkých výměn a podpisů. Jinými slovy, miliony létají vzduchem a realitní makléři si mnou ruce, jelikož stovky hráčů v nejlepší hokejové lize změní bydliště. Kterých Čechů se to týkalo?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

NÁVAL DO KALIFORNIE

Byl to jasný trend. Opravdu nezvyklé procento českých hráčů zamířilo do slunné Kalifornie. Připojili se tak ke stálicím typu Tomáše Hertla.

A o koho šlo? Jednoznačně největší balík dostal Radko Gudas. Ten měl zároveň parádní vyjednávací pozici. Zkušenosti, lídrovství a parádní sezona v zádech, to vše vyústilo v tříletou smlouvu od Anaheimu na dohromady dvanáct milionů dolarů.

Do západoamerické metropole míří i David Rittich, který zabojuje o místo v brankovišti LA Kings. Už druhým rokem za sebou podepsal jen na rok za minimální gáži, nicméně nabídka od slavných Kings se neodmítá. Jeho pozice navíc není vůbec špatná, jelikož Králové nemají mezi třemi tyčemi úplně jasno.

Velkou kapitolou je San Jose. Tým v totální přestavbě, jenž se v sezoně zbavil hvězdného střelce Tima Meiera, se v létě zbavil i Erika Karlssona. Ten zamířil do Pittsburghu, do protihodnoty patřil i český bek Jan Rutta. Aby toho nebylo málo, svou kariéru přišel mezi Žraloky resuscitovat Filip Zadina.

ČEŠI VS MCDAVID. JAK TO DOPADNE? BUĎTE U TOHO!

👉 McDavid v Kalifornii a Nevadě (trojzápas)

  • Vegas Golden Knights – Edmonton Oilers
  • Anaheim Ducks – Edmonton Oilers
  • Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

HUSTO I NA VÝCHODĚ

Češi si vybírali mezi oběma pobřežími. I na tom východním se stala spousta zajímavých přesunů.

Tím nejvýraznějším byl Dominik Kubalík. Ne snad proto, že by v rámci NHL byl TOP hvězdou, nicméně byl součástí jedné z největších výměn léta. Do Detroitu se totiž stěhoval střelec Alex DeBrincat, právě jehož by měl Kubalík v Ottawě zastoupit.

Velkou změnu zvolil i Tomáš Nosek. Ten hned po sezoně hlásil, že by v Bostonu moc rád zůstal. Bruins ale byli v složité situaci, jelikož je tlačil nejen platový strop, ale také nejistota ohledně Davida Krejčího a Patrice Bergerona. Nosek tak nechtěl žít v nejistotě a po pár dnech na trhu kývnul New Jersey, kde podepsal na rok.

Na známé místo se naopak vrací Radim Zohorna. Jeho cesta je příkladná, roky se probíjel českými soutěžemi, až si ho vytáhl Pittsburgh. Tam zapsal premiérový start i gól, patřil za poctivého pracanta. Nicméně přišel přesun do Calgary a Toronta, ani v jednom týmu to nevyšlo dle představ. A tak zvolil rozumné řešení – vrátil se tam, kde mu to šlo nejvíc. Zase je z něj Tučňák.

A CO MLADÍ?

Kluby změnilo i několik mladých borců. Ten první sice úplnou změnou v zámoří neprošel, ale zmínit ho musíme. Eduard Šalé byl na draftu vybrán Seattlem, se kterým se i domluvil na dalším progresu. Ten je jasný, a sice kanadská juniorka.

V Barrie, kam Šalé mířil, shodou okolností působil i Matěj Pekař. Tomu už je ale třiadvacet a místo na výsluní se pere. V Buffalu, kde působil na farmě a v nižší ECHL, to vzdal, místo toho podepsal se záložním týmem NY Rangers.

Odtud naopak odešel Libor Hájek. Roky byl na hraně sestavy Blueshirts, nicméně i jemu došla trpělivost. O další smlouvu neměla výrazný zájem ani jedna strana. Nakonec zvítězilo polovičaté řešení, jelikož odchovanec Komety podepsal zkušební kontrakt v Pittsburghu.

A nakonec další obránce. Jakub Dvořák patří mezi nejnadějnější české beky, což se projevilo i na draftu, když si ho vybralo Los Angeles. Jasno o jeho působení ale není. Ve hře je jak zámoří, tak setrvání u Bílých Tygrů.

Doporučujeme: