Stroj jménem Tampa Bay. Může Lightning vůbec někdo zastavit?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Je to až s podivem. V amerických sportech byly zavedeny platové stropy a draftové loterie právě proto, aby se nedělo to, co nyní. Tedy aby měl šanci vyhrát pokaždé někdo jiný. NHL se však začíná vymykat, její hegemon Tampa Bay Lightning pádí za zlatým hattrickem!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Ať už fandíte v NHL komukoliv, před počínáním Tampy Bay je potřeba smeknout. Již několikátým rokem patří k naprosté špičce ligy. Jen jednou za posledních sedm let se stalo, že by se nedostala do play off. A když už v něm je, jde daleko.

V roce 2015 prohra ve finále, v letech 2016 a 2018 z toho bylo finále konference. V sezoně 2018/19 naprosto úžasná jízda základní částí, ve které sbíraly Blesky výhru za výhrou a Kučerov vypadal skoro jako Gretzky, avšak byl z toho výprask v prvním kole play off 0:4 s podceňovaným Columbusem.

Foto: denik.cz

JISTÁ PODOBNOST S TŘINCEM

A právě tenhle moment by se dal označit jako naprosto zlomový. V Tampě si uvědomili, že hurá hokejem a totální ofenzivou to nepůjde. Takhle prostě play off nefunguje. Jejich strategie se tak otočila na pevnější obranu a organizovanější hru. Jestli vám to připomíná Třinec, máte recht.

Spousta fanoušků se například divila, proč za první kola draftu přivádí pracanty do třetího útoku. Právě vyváženost všech lajn a jejich velká kvalita byly důvodem úspěchů, které od výplachu s Columbusem následovaly. Dva Stanley Cupy a letos hon za třetím.

Parta kapitána Stevena Stamkose letos přetlačila Toronto, aby si pak v druhém kole s lehkostí poradila s nejlepším týmem základní části Floridou. Ta si ani neškrtla a nevyhrála ani zápas. Teď budou stát v cestě newyorští Rangers.

ZEĎ JMÉNEM VASILEVSKIJ

Vzpomeňme ještě jedno jméno za všechny. Andrej Vasilevskij. Gólmanský fantom, který ve vyřazovacích bojích zapne do úplně jiného módu a terorizuje útočníky soupeře. Ukažme si dva důkazy. Víc jich opravdu není potřeba.

V posledních sedmi zápasech play off, kdy šlo o postup, na něj šlo 200 střel. Počet obdržených gólů: 1.

Od roku 2020 drží další unikátní statistiku. Ve vyřazovací části neprohrál dva zápasy za sebou. Jeho bilance v těchto utkáních je 15:0, k tomu pět čistých kont. Naprosto neuvěřitelná bilance.

Zlatý hattrick by nebyl překvapením, v Tampě to jednoduše dělají dobře. Výjimečný tým můžete vidět i na vlastní oči, stačí si vybrat třeba z našich zájezdů na NHL! Nejlepší hokej však můžete vidět i u nás, stačí s námi jet na NHL v Praze!

🎫 Vstupenky na PÁTEČNÍ zápas San Jose – Nashville
🎫 Vstupenky na SOBOTNÍ zápas Nashville – San Jose

DOPORUČUJEME:
Dárková poukázka
Zájezdy do Kalifornie a Nevady
Zájezdy do Miami
Zájezdy do New Yorku