Češi v NHL: Nenápadný dříč z Tampy

píše Adam Weidenthaler

 Ač se od hráčů ze sedmého kola draftu příliš nečeká, opak bývá často pravdou, jména jako Lundqvist, Rinne nebo Pavelski patří mnoho sezón do špičky NHL. Mezi zajímavé postavy severoamerické ligy se nyní pomalu propracovává další z těch, kteří přišli na řadu až na samotném konci draftu, Ondřej Palát.

Frýdecko-Místecký rodák přišel na svět 28. března 1991 a v lašské metropoli také nastartoval svou hokejovou kariéru. Nadějného hráče si brzy všimli v nedaleké Ostravě, a tak začal patnáctiletý Palát střídavě nastupovat jak za mateřský tým do 18 let, tak za juniorku Vítkovic. Již v raném věku se český forvard jevil jako komplexní hráč kterému svědčí jak útočná fáze, tak poctivé bránění, což ukazují například jeho kladné statistiky v tabulkách +/-. Aby zvýšil své šance na prosazení se v nejslavnější lize světa, přesunul se v roce 2009 do juniorské QMJHL, kde nakonec strávil dva ročníky.

Palát si musel na svůj draft počkat déle než většina vrstevníků, byl totiž draftován až v létě 2011, tedy ve věku 20 let, přestože většina mladíků se účastní draftu mezi 18. a 19. rokem života. Pokud k tomu ještě přičteme 208. pozici na draftu, vyjde nám konstalace, kterou zřejmě vedení Tampy Bay Lightning nemohlo brát jako dvakrát nejperspektivnější. Možná i proto strávil necelé dvě sezóny v AHL v barvách dvou týmů, ačkoliv byl stále kmenovým hráčem “Blesků” (farmářské týmy Tampy se totiž v roce 2012 měnily).

Levoruký křídelník začal již v průběhu ročníku 2012/2013 nakukovat do sestavy prvního týmu, ve které se v příštím roce zabydlel natrvalo. Svou pozici si v týmu, který pomalu začínal dominovat tabulkám NHL, vypracoval natolik, že mezi lety 2014-2017 zastával funkci asistenta kapitána, což v týmu silných osobností typu Stamkos nebo Hedman má svou váhu. Sám Palát to označil jako výsledek jeho tvrdé práce na ledě i mimo něj, jelikož v kabině působí spíše tiše.

Ač poslední ročníky i díky četným zraněním tolik bodově nezáří, kdykoliv se vrátí na kluziště, stává se z Paláta platný hráč, který se mezi útočnými hvězdami Tampy stará především o defenzivní povinnosti a tak jeho celkový dojem může působit pro nezaujaté oko nevýrazně. Organizace, která rok co rok útočí na Stanley Cup si ho ale váží natolik, že ho ocenila platem v průměru přes 5 milionů dolarů ročně. Palát má tedy slušně nakročeno, aby se i v dalších sezónách prezentoval jako jedna z hlavních tváří modrobílého týmu a onu slavnou trofej nad hlavu nakonec zvedl.