Génius Pastrňák: Jedl jen palačinky, teď boří rekordy!

3 minuty čtení

Prožívá životní sezonu. Už v minulosti zářil, ale letos rozkvetl naplno. David Pastrňák je jednou z ústředních postav světového hokeje, v nejlepší lize světa dal 15 hattricků! Věděli jste ale, že začínal na bruslích pro krasobruslaře, rád si stoupal do branky, nebo proč jedl ve Švédsku jen palačinky?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Na konci základní části se Pasta dostal na hranici 60 gólů za sezonu a 300 branek v kariéře. Šedesátku pokořil jako první Medvěd od sedmdesátých let, kdy řádil Phil Esposito. S 15 hattricky se osamostatnil na druhém fleku v historii Medvědů, odpoutal se od současného klubového prezidenta Cama Neelyho. Rekordmanem je Esposito (26).

Magickou hranici 300 branek zvládl za 590 startů. Napříč ligou najdete jen pár vyvolených, co bylo v honbě za třístovkou svižnější. A mezi krajany jediného – Jaromíra Jágra, který potřeboval o 10 mačů méně. Navíc je David Pastrňák neskutečně zábavnou personou, která přitahuje pozornost nejen úchvatnými kousky na ledě, ale i výstředním stylem, extravagantními obleky a vždycky rozzářeným úsměvem.

Mezi českými střelci je aktuálně osmý, nejblíže před sebou má Petra Nedvěda (310) a Petra Klímu (313). Málokdo už si dneska u hvězdy světového hokeje vzpomene na její začátky. Třeba působení ve Švédsku Davidovi dalo spoustu nenahraditelných zkušeností a otevřelo mu cestu do zámoří.

Z nenápadného kluka byl hokejovým vzorem, přitom se maminka měla co ohánět, aby všechno utáhla. „S financemi to pro nás tehdy nebylo snadné, hlavně pro mámu. Ale rodiče toho pro nás udělali strašně moc. Máme s mámou skvělý vztah a vždy se jí to snažím vracet,“ vzpomínal Pastrňák v nedávném rozhovoru pro deník Sport.

„Hodně dětí v Česku ke mně vzhlíží, takže chci být dobrým vzorem, a hlavně dobrým člověkem. S přibývajícími léty jsem si uvědomil, že mě sleduje hodně očí. Je pro mě důležité nikdy nezapomenout, kde jsem začínal,“ poukázal Pastrňák na své počátky v Havířově.

Věděli jste, že…

  • Když David Pastrňák zhruba ve třech letech začínal s hokejem, chodil na led v krasobruslařských bruslích, protože hokejové brusle nesehnal ve své velikosti. I tak si ale hraní užíval plnými doušky.
  • Po škole si chodil ven jen tak zahrát s kamarády, prakticky den co den. Jenže zatímco dnes dominuje v útoku, tehdy dělal brankáře. Tenkrát měl štěstí v neštěstí, že si jeho rodina nemohla dovolit pořídit brankářskou masku ani další gólmanskou výstroj.
  • Když v 15 letech udělal Pastrňák zásadní rozhodnutí a odjel rozvíjet své hokejové dovednosti do Švédska, ze začátku prý jedl k obědu i večeři jen palačinky, protože byly levné. Rychle pochopil, že ve Švédsku je vše o dost dražší než v Česku. Teď už si může dát občas i pastu. 🙂

Loni nám Pasta dokonce pomohl prolomit medailové prokletí na mistrovství světa a byli jsme u toho! Věřte, že není nic lepšího, než vidět mistrovství světa na vlastní oči. Navíc letos v blízkém Pobaltí, přesněji v malebné Rize. Krásné město, přátelští lidé, bouřlivá atmosféra a hon za medailemi. Kdo by tam nechtěl být?

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023