Hattrick, mašina na body a vůdce týmu. Kubalík se stal klíčovou postavou!

4 minuty čtení

Není třeba hledat fráze. Větší půlka zápasu české reprezentace proti Slovinsku nesnesla ze strany Červenky a spol. parametry. Prohrávat 0:2 a působit nemohoucím dojmem? Nic moc. Český tým má ale letos jednu velkou zbraň, která udeřila hned třikrát. Dominika Kubalíka!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

CO SI PŘIVEZL Z AMERIKY?

Může to znít trochu hloupě, ale na týmy v NHL má trochu smůlu. V Los Angeles ho nechtěli, v Chicagu si zahrál play off jen jednou a v Detroitu se mu vyřazovací boje v první sezoně také vyhnuly.

Neznamená to však, že by zapsal špatnou sezonu. Naopak. Když před ročníkem dostal v Chicagu najevo, že o prodloužení spolupráce není zájem, kývnul na dvouleté laso od Detroitu.

A zatím to vypadá, že udělal dobře. Po dvou slabších sezonách v dresu Blackhawks se v Detroitu vrátil do starých kolejí. Nebyla to sice ideální sezona, byla spíše turbulentní, ale když se bude hodnotit zpětně, tak pozitivně. Díky zisku 45 bodů zůstal jen bod od svého karierního maxima.

Byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu i třetím nejlepším střelcem. Stejné umístění bral v kategorii vítězných gólů, o jednu příčku nahoru se posunul v rámci branek v přesilovce.

LÍDR JAK SE PATŘÍ

Konec sezony v klubu mu ale moc nevyšel, v posledních sedmi zápasech nasbíral jen dva body za dvě asistence. Jakékoliv pochybnosti ale rozmetal hned v prvním zápase na světovém šampionátu. Dvěma nahrávkami se podílel na obratu proti Slovensku a naznačil, že právě on bude lídrem ofenzivy.

A tak se také děje! Proti Kazachstánu si mohl zapsat hattrick, ale neproměnil samostatný nájezd. Chuť si spravil ve čtvrtek proti Slovinsku, kdy konečně tři branky vstřelil. V mezičase zapsal ještě dva body v nepovedeném utkání proti Lotyšsku.

Na ledě tak nenajdete moc většího lídra. Když je opravdu potřeba dát gól, je tam, kde má být. Proti Slovinsku sám dohnal dvougólovou ztrátu.

Co naplat, že góly dává primárně z přesilovek. Jeho bomby těžko chytají i gólmani v NHL. Stoupne si na kruh a nezná bratra. Napřáhne – a většinou slaví. Tak často, že je před pátečními zápasy nejlepším střelcem (6) i nejproduktivnějším hráčem (6+4). To vše v konkurenci hvězdného Mikka Rantanena, Nikolaje Ehlerse či Denise Malgina.

Pro celý tým je také ohromně důležité, že se při četné marodce může na někoho spolehnout. Někde vzadu v hlavě hráči ví, že tam je Kubalík, který hraje v takové formě, že prostě gól dá. A když bude potřeba budíček, dokáže ho udělat právě on. „Neexistuje, aby se na mistrovství opakoval výkon z první třetiny. To prostě nejde,“ burcoval po posledním zápase.

A CO DÁL?

To bude zajímavé. Nejen na mistrovství světa, ale také v zámoří. Kubalíka a spol. čekají ve skupině ještě tři utkání. Postupně to bude Norsko, Švýcarsko a Kanada. Tedy trochu silnější kalibr, kdy se ukáže síla celého týmu.

Zkouška to bude pro Kubalíka, nicméně ten je na nejtěžší soupeře zvyklý. Hraje proti nim celý rok.

A ještě minimálně rok bude. V Detroitu mu totiž končí smlouva až po příští sezoně. V srpnu mu bude osmadvacet, tudíž je matematika jasná. Pokud se mu příští ročník povede, dostane svou velkou smlouvu právě za rok v létě. Ať už to bude od Detroitu, či kohokoliv jiného.

Všichni čeští fanoušci pak doufají, že mu do dalších měsíců pomůže sebevědomí nabyté v tomto turnaji. Kdoví, třeba i s příchutí jednoho ze tří cenných kovů.