Povznese P.K. Subban Devils do vyšších pater NHL?

Píše Pavel Pubal

Fanoušci New Yersey Devils prožívají Ďábelské letní žně! Tradiční klub, sídlící ve městě Newark v New Jersey, se pustil do mohutného ozdravování kádru a od nového manšaftu budou mít příznivci velká očekávání. V Prudential Center, u jehož stropu má vyvěšen dres druhý nejúspěšnější Čech v historii NHL Patrik Eliáš, našli svůj nový domov zkušení borci jako Wayne Simmonds nebo naopak jednička draftu a očekávaná topstar budoucnosti Jack Hughes. Ďáblové se ale na vstupním draftu činili i nadále a kromě Hughese měli další čtyři volby do konce třetího kola. Teď už bude jen na samotných hráčích, jak pověst vysokých karet potvrdí v samotné NHL.

Nejzářivější posilou, na kterou se budou Devils spoléhat hned v nadcházející sezoně, je však jednoznačně rozdílový obránce P.K. Subban. Jen málokterý současný bek dokáže bodovat tak spolehlivě, jako dnes třicetiletý Kanaďan, který už mnohokrát ukázal, že jeho bodový potenciál sahá až nad hranici 60 bodů za sezonu. Poslední ročník měl sice kvůli zranění trochu slabší, nicméně přesto zaznamenal velmi solidních 34 bodů v 69 zápasech. Ofenzivní bek, jenž působil převážnou část své kariéry v Montrealu Canadiens, se po třech letech rozloučil s Nashvilllem, pro který to znamená velkou úlevu pod platovým stropem a další prostor pro možné příchody. Zároveň ale v příteli bývalé fenomenální lyžařky Lindey Vonnové ztratili jednoho z nejlepších obránců současnosti.

V organizaci New Yorku Islanders zatím není takové rušno. Minulé léto tamní klub přišel o svého vůdce a kapitána Johna Tavarese, když zamířil do Toronta, a letos dlouho hrozilo, že se bude situace opakovat. Tentokrát byl na odchodu z klubu současný kapitán Anders Lee, ale nakonec podepsal novou smlouvu na sedm let. Osmadvacetiletý zkušený lídr týmu loni zaznamenal 51 bodů v 82 zápasech. Islanders podepsali také ruského brankáře Semjona Varlamova, naopak z Brooklynu odchází do Chicaga jiný gólman Robin Lehner. Tento krok u fanoušků Islanders vyvolává spíše rozporuplné pocity, poněvadž v minulosti hvězdný Varlamov podává v posledních sezonách hodně nevyrovnané výkony a často trpí na zranění.

Pořádná revoluce se chystá v New Yorku Rangers. Tradiční organizace se chce vrátit zpátky na výsluní, a proto přivedla spoustu perspektivních hráčů. Po boku veterána Henrika Lundqvista nebo nastupující a střední generace v podání Filipa Chytila, Ryana Stroma či Mikea Zibanejada tak mohou dostat šanci i loni draftovaný Rus Vitalij Kravcov nebo letošní dvojka Kaapo Kakko z Finska. Ústřední postavou přestavby a generační obměny Rangers, kteří mají v plánu být od nové sezony silnější, dynamičtější a koukatelnější, je však ruský šikula Artěmij Panarin z Columbusu. Z listiny volných hráčů pak Rangers sáhli ještě po elitním obránci Jacobu Troubovi.

 

Nová útočná hvězda Rangers? Artěmij Panarin!

Hubený kudrnáč byl nejžádanějším zbožím na trhu s volnými hráči. Není divu, ve 27 letech je Artěmij Panarin na vrcholu svých sil a už několikrát prokázal, že pokud se k němu najdou vhodní spoluhráči do formace a tým bude fungovat, může atakovat i hranici 100 kanadských bodů za sezonu – zatím posbíral v NHL postupně 84, 75, 89 a naposledy dokonce 98 bodů. Panarin navíc netrpí pověstnými manýry ruských hvězd a do NHL zapadl i díky své vstřícné povaze. Trenér David Quinn s ním počítá do první lajny po bok švédského centra s íránskými kořeny Mikea Zibanejada. U Rangers podepsal svůj životní kontrakt na sedm let, který mu vynese 81,5 milionu dolarů. Na stole mu prý ležely i vyšší nabídky, ale Artěmij se podle svých slov rozhodl srdcem a chce být jednou z ústředních postav přestavby tradičního klubu. „Vím určitě, že jsem doma,“ okomentoval svůj přesun z Columbusu do New Yorku Rangers.

 

Špičky draftu našly sídlo v hlavním městě sportu

Jack Hughes a Kaapo Kakko hromuje hokejový svět na všech možných světových akcích už od svých 15 let. Takovou pozornost naposledy přitahovali snad jen Sidney Crosby a Connor McDavid. Dlouho nebylo pochyb, že právě Hughes bude jedničkou vstupního draftu v roce 2019. Situaci ale trochu zamotalo až mistrovství světa dospělých na Slovensku, kde byl Hughes (stejně jako celá reprezentace USA) ve stínu mistrů světa z Finska s Hughesovým rivalem Kakkem v čele. Nakonec se ale Ďáblové přesto rozhodli pro osmnáctiletého rodáka z Orlanda. Druhý flek na draftu pak nemohl obsadit nikdo jiný než zmíněný finský supertalent a objev mistrovství světa Kaapo Kakko, jehož nový domov bude jen o pár zastávek metra dál v Madison Square Garden.

Od Sochy Svobody až po památník za 11. září…

Nejen sportem je ale živ nadšenec do cestování a poznávání nových míst. A pravdou je, že cestovat do metropole východního pobřeží pouze za sportem, to by byla vážně škoda. Rádi pro vás tedy zabezpečíme i vstupenky na další místní atrakce, doporučíme bezplatné pamětihodnosti nebo připravíme výlety do blízkého okolí. Snad nikdo, kdo do Velkého jablka zavítá, nemůže odjet bez návštěvy Sochy Svobody, symbolu celé Ameriky, kam se dostanete za pár minut příjemnou plavbou lodí na Ellis Island. Další pamětihodností na trase je pak 9/11 Memorial – Národní památník a muzeum 11. září, který byl postaven jako vzpomínka na oběti teroristických útoků z 11. září. Dále můžete navštívit Wall Street, historické centrum Finanční čtvrti, které se proslavilo také jako hlavní sídlo americké burzy, nebo Brooklynský most s nádherným výhledem na New York.

Kdo nemá fotku z Times Square, jakoby nebyl v New Yorku!

Následující dny pak můžete zavítat třeba na legendární Times Square, nejrušnější křižovatku mezi Broadwayí a Sedmou avenue, kde vám můžeme zaručit, že nikdy nebudete sami. Právě tam poznáte skutečný život v New Yorku. A kdo by nechtěl zažít alespoň na pár chvil ten „American dream“? Dále rozhodně nevynechejte nejvýznamnější muzeum světového výtvarného umění na americkém kontinentu Metropolitan Museum, nebo rušný komplex obchodních budov Rockefeller Center, postavený slavnou rodinou Rockefellerových.

Už nyní pro Vás chystáme mnoho zájezdů na nejzajímavější duely NHL. Chcete být u toho? Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!