Repre má nového kouče?! Vsadila i na úspěšného Fina

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Byla to asi jen otázka času. Po otřesné olympiádě byl osud Filipa Pešána a jeho realizačního týmu zpečetěn. Před českým hokejovým světem tak najednou vyvstala otázka, kdo nově povede reprezentaci. Zdá se, že na palčivou otázku známe nečekanou odpověď!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Nic na tom nemění ani to, že oficiální vyhlášení by mělo od českého svazu přijít až za dva týdny. Dle novinářů, kteří se pohybují v informovaném prostředí, je jasno. Českou reprezentaci nově povede Fin Kari Jalonen, asistenty mu budou dělat Miloslav Hořava a Pavel Gross.

Zatímco Miloslav Hořava je v Česku díky výjimečným hráčským i trenérským úspěchům zavedeným jménem, o zbylé dvojici toho mnoho fanoušků moc neví.

Foto: IIHF.

HOKEJOVÝ EMIGRANT, KTERÉHO ZNAJÍ V NĚMECKU

Pavla Grosse sice neznají dopodrobna fanoušci v Česku, v sousedním Německu však zaručeně ano. Na začátku hráčské kariéry sice hrál za pražskou Spartu, nicméně posléze emigroval do Německa, kde exceloval jako hráč i jako trenér.

Doteď u našich západních sousedů patří k nejrespektovanějším trenérským jménům. Už delší dobu vede prvoligový Mannheim, se kterým momentálně okupuje horní patra tabulky.

U Grosse však vyskakuje jeden otazník. S Mannheimem má totiž smlouvu až do roku 2024. Zůstává tak otázkou, jak si s touto situací vedení českého hokeje poradí, světový šampionát se totiž kvapem blíží.

Podobná komplikace nastává i u Kariho Jalonena. Finský stratég je totiž dohodnut na trénování finské dvacítky. Dle dostupných informací však finský svaz nebude mít problém Jalonena pustit do českých služeb.

Foto: Mannheim Hockey.de

TRENÉR VÍTĚZ. USPĚL UŽ I SE LVEM PRAHA

A kdo vlastně Jalonen je? Dvě slova – rozený vítěz.

V domácí soutěži dokázal sedmkrát vyhrát titul, dvakrát ovládl i nejvyšší soutěž ve Švýcarsku. Do finále dokázal v KHL dotáhnout i Lev Praha – lze tak vidět, že konexe s českým hokejem už proběhla, a to úspěšně.

Na reprezentační scéně mu žádný mistrovský titul nepatří, svou zemi však před šesti lety dovedl do finále. Tam Finsko padlo 0:2, když nestačilo na výběr Kanady, kterou tehdy táhli například Connor McDavid, Taylor Hall či Brad Marchand.

Foto: KHL archiv.

Český hokej tak učinil velký krok. Angažovat úspěšného a prověřeného trenéra, kterého budou doplňovat persony českého a německého hokeje, je odvaha. Jestli se vyplatí, se dozvíme na konci května, kdy končí mistrovství světa.

Slovákům odvážný krok vyšel, zkušený kanadský trenér Craig Ramsay je dotáhl až k senzačnímu bronzu na nedávné olympiádě v Pekingu. Povede se podobný kousek také Jalonenovi s naší reprezentací u něj doma ve Finsku? Poleťte s námi do Tampere! Co tam vidět a kam zajít, jsme si popovídali s brankářem Dominikem Hrachovinou, pro kterého je právě Tampere druhý domov.

Foto: Sport Aktuálně.