Extraliga s diváky a Davidem Krejčím: Kdo je hlavní aspirant na titul?

8 minut čtení

Nová sezona Tipsport extraligy je zpátky a my se máme rozhodně na co těšit. Spousta návratů, pikantních přestupů mezi tuzemskými kluby, které mohou zamíchat kartami, a hlavně návrat diváků na tribuny!

Soutěže o ceny nebo další zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Nejlepší a nejdůležitější zpráva pro fanoušky hokeje – hrát se bude zase za přítomnosti diváků. Zápasy připomínající tréninky, kdy každá rána zaduněla o mantinel a halami se nesla ozvěna, jsou snad nenávratně pryč. Aktuálně mohou být stadiony zaplněny za dodržení platných podmínek do plné kapacity.

NÁVRATY Z EVROPY I ZÁMOŘÍ A IMPORTY Z CIZINY

Těžké kalibry vytáhla na přestupovém trhu pražská Sparta. Ta přivedla z ciziny české reprezentanty Michala Moravčíka (Tappara), Filipa Chlapíka (Lahti) nebo Davida Kašeho (Flyers), navíc udržela v kompletním složení první útok Sobotka, Horák, Řepík.

Liberec se může spolehnout nově třeba na slovenského střelce Tomáše Záborského, odchody z mistrovského Třince se pokusí nahradit Marko Daňo, Andrej Nestrašil nebo Martin Marinčin. Výrazným posílením prošlo také loni tápající Brno (Magee, Krištof, Haščák, Tomek nebo Roth). Kometa už by neměla stát jen na dovednostech nejlepšího extraligového hokejisty poslední sezony Petera Muellera.

Spousta klubů také sáhla po zahraničních hráčích a třeba sportovní manažer Mladé Boleslavi Radim Vrbata pro to má logické vysvětlení – rozšíření soutěže. Svůj pohled nabídl v rozhovoru pro deník Sport. „Lidé se diví, kolik je tady cizinců, ale hráči na trhu nejsou. Pamatuji si dva roky zpátky, kdy se bavilo dokonce o 16 týmech. To už nevím, kdo by to měl hrát,“ povzdechl si.

FAVORITEM DIVÁKŮ JE TŘINEC, ČEKÁ NÁS ALE POŘÁDNÉ DRAMA

Favorit letošní sezony se bude hledat velmi těžko. „Některé týmy samozřejmě jsou bohatší, mohou více posilovat o hotové hráče, takže na papíře mohou vypadat lépe než ostatní, ale pak v samotném začátku každého dne stejně stojí všichni na stejné startovní čáře,“ uvedl na předsezonní tiskové konferenci třeba nový kapitán Českých Budějovic Milan Gulaš, nejlepší extraligový hokejista poslední dekády, který se vrací domů z Plzně. Mezi nejbohatší a každoročně nejambicióznější kluby budou jistě patřit obhájce z Třince, Liberec, Sparta, Kometa Brno a další.

Na našich sociálních sítích jsme udělali průzkum, kdo je podle našich fanoušků největším aspirantem na titul. Ani oni ale nemají úplně jasno. Největší podporu má Třinec (23%), dále pak Liberec (20%) a Kometa Brno (11%). Ostatní celky nastřádaly dohromady 41% hlasů, ale žádný z týmů nedosahoval podpory zmíněné trojice. Z toho jasně vyplývá, že soutěž de facto nemá favorita a mohou nás čekat opět velmi dramatické a napínavé bitvy.

ODPÍCHNOUT SE ODE DNA A POSTOUPIT DO PLAY OFF

Loni suverénně poslední budějovický Motor vůbec mohutně posiloval, byť přišel o generálního partnera společnost Madeta a vedení dopředu deklaruje, že pravděpodobně o deset milionů nenaplní svůj letošní rozpočet. Případnou ztrátu by pak klub zamázl ze svého rezervního fondu z posledních let. Kromě Gulaše přišli také Lukáš Pech, Michal Vondrka nebo reprezentační brankář Dominik Hrachovina. Cíl je jediný – odpíchnout se ode dna tabulky, letos má Motor za cíl minimálně play off.

PARDUBICE SE CHTĚJÍ VRÁTIT NA VRCHOL, KREJČÍ ODMÍTL NHL

Pořádně zahýbaly přestupovým trhem také Pardubice, které se touží s bohatým majitelem Petrem Dědkem (54. nejbohatší Čech za rok 2020 podle magazínu Forbes) v zádech vrátit tam, kam před lety patřily – mezi extraligovou špičku.

Tamní Dynamo posílili reprezentanti Adam Musil (Liberec) a Jan Košťálek (Sparta) i další zvučná extraligou prověřená jména jako Dominik Frodl, David Ciencala nebo Robert Říčka. Na papíře už vypadá soupiska Pardubic velmi silně. Uspěje i na ledě?

Největší pozornost na sebe ale strhne jistě stále vynikající 35letý centr David Krejčí, který odmítl lukrativní prodloužení smlouvy v Bostonu Bruins a chce vrátit mateřské Olomouci to, co mu klub dal na začátku kariéry. Na rozdíl od mnoha svých předchůdců, kteří se ze zámoří vraceli až v době, kdy tam o ně už nebyl zájem, jde Krejčí pomoct Moře stále plný elánu a hokejového umu. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se bude v Tipsport extralize adaptovat, a jestli dokáže Olomouc posunout do vyšších pater tabulky.

KLADNO PLNÉ ZÁMOŘSKÝCH POSIL A LIGA O 15 ÚČASTNÍCÍCH

Poprvé od roku 1994 bude hrát nejvyšší soutěž 15 účastníků, v posledních 27 letech jich bylo vždy shodně 14. Loni totiž byla soutěž vzhledem k dopadům pandemie nesestupová, aby kluby ve finanční tísni nebyly za každou cenu tlačeny do dalšího utrácení. Zároveň ale postupoval vítěz druhé nejvyšší soutěže Chance ligy. Tím se stali Rytíři Kladno, po roční odmlce se tak mezi elitu vrací Jaromír Jágr nebo Tomáš Plekanec.

Nováčka z Kladna bude vůbec velmi zajímavé sledovat. Takřka polovina mužstva totiž bude složena ze zahraničních, převážně zámořských hokejistů. Dorazil i kanadský trenér Jeff Paul. Majitel a ve 49 letech stále aktivní hráč Jaromír Jágr tento krok vysvětlil tak, že se Rytíři ocitli ve velmi složité situaci. Vzhledem k dlouhé sezoně v Chance lize totiž do poslední chvíle nevěděli, jakou soutěž budou hrát, takže ani nemohli dát jistotu hráčům, o které by měli zájem. A když už postoupili do extraligy, byl český trh s kvalitními hráči rozebrán.

Z postupového kádru odešli klíčový brankář Košarišťan, obránce Snuggerud či útočník Marosz. Vzhledem k rekonstrukci stadionu navíc budou hrát Rytíři domácí zápasy v Chomutově.

PŘÍMO DO PLAY OFF PŮJDOU NEJLEPŠÍ ČTYŘI

Vzhledem k rozšíření soutěže nás logicky čeká více zápasů v dlouhodobé části, každý tým jich odehraje 56 (čtyřikrát 14 soupeřů) a v každém kole bude mít jeden tým volno. Co se týče období po základní části, cesta do play off zůstává stejná, jako v loňském ročníku. První čtyři nejlepší celky soutěže si zajistí postup do čtvrtfinále play off, zatímco zbylé týmy na páté až dvanácté pozici čeká předkolo play off hrané na tři vítězná utkání.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu