Finsko je v play off naším oblíbeným soupeřem. Kde společně sledovat čtvrtfinále?

5 minut čtení

Hokejové mistrovství světa vrcholí a nás čeká ve čtvrtfinále Finsko. Pojďme si soupeře v utkání, které dělí turnaj na úspěšné a poražené, pořádně představit. Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Nemá cenu si nic velkého nalhávat. Po vynikající přípravě plné výher nevstoupil český národní tým do samotného šampionátu správnou nohou. Svěřenci trenéra Pešána si zkomplikovali situaci nulou na kontě po dvou zápasech základní skupiny, když zejména zahajovací utkání proti Rusku, které jsme ztratili až pár sekund před závěrečnou sirénou, na týmu zanechalo stopu.

Následovala zasloužená prohra se Švýcary a naši borci měli rázem nůž na krku. Prakticky od začátku turnaje byli pod tlakem veřejnosti i situace v tabulce. Kritice se nevyhnul ani trenér Pešán, u něhož se dalo tak trochu čekat, že si náročná česká fanouškovská obec počká na první klopýtnutí a dá mu to „sežrat“ za některá možná trochu arogantní vyjádření z minulosti.

POSTUPNÉ KRŮČKY K POSTUPU

Kritika se dostala až do takové fáze, že se nesmyslně vyčítalo trenérovi třeba to, jak se tváří na střídačce. Jen pro zajímavost – vzpomeňte si schválně, jak se „radoval“ ruský kouč Bragin po vítězné brance svého mužstva v čase 59:41 (!) proti Čechům, kdy celá jeho střídačka křepčila radostí…

I když to dál herně drhlo, český tým ukázal svou sílu a body do tabulky přibývaly. Následujících pět zápasů zvládl tak, že se na konci hrála česká hymna – i když to bylo jednou až po prodloužení a podruhé dokonce až po nájezdech. A nejlepší výkon jsme podali proti bratrům Slovákům na závěr skupiny, které jsme vypráskali i bez odpočívajících opor 7:3.

OBLÍBENÝ SOUPEŘ VE VYŘAZOVACÍ ČÁSTI

Nakonec postupujeme do čtvrtfinále ze třetího místa ve skupině. Výhrou v posledním zápase jsme Slovensko odsunuli pod sebe, ale postup mezi nejlepší osmičku turnaje už měly obě reprezentace v kapse před vzájemným zápasem. V klíčovém utkání turnaje, které odehrajeme poprvé v hlavní hale Arena Riga, tak narazíme na druhý tým základní skupiny B – obhájce titulu z Finska.

Reprezentace Suomi nám ve vyřazovací části světových turnajů sedí. Není důvod nejít do zápasu s optimismem. Od roku 2000 jsme Finy potkali v play off mistrovství světa hned šestkrát – bylo z toho pět výher a pouze jediná porážka – 2001 výhra 3:2 ve finále, 2006 výhra 3:1 v semifinále, 2010 výhra 2:1 ve čtvrtfinále, 2012 výhra 3:2 v utkání o bronz, 2014 prohra 0:3 v semifinále a 2015 výhra 5:3 ve čtvrtfinále.

Z týmu, který porazil Suomi v roce 2015, je v současném výběru pouze Jan Kovář. Tehdy ještě jako hráč ruského Magnitogorsku dokonce přispěl k výhře 5:3 dvěma góly, do letošního měření sil už půjde čerstvý vítěz švýcarské ligy s Zugem jako kapitán a první centr národního týmu. A už je na čase přidat další vítězný korálek!

Na našich sociálních sítích si můžete také zatipovat výsledek čtvrtfinále proti Finsku, a pokud se trefíte, dostanete se do slosování o cenný suvenýr. Pokud si ale chcete udělat radost a nenechávat to na štěstí, podívejte se do našeho FAN shopu a vyberte si sami.

KDE SLEDOVAT ZÁPAS S POŘÁDNOU ATMOSFÉROU?

Zápasy v Rize jsou pro české fanoušky vzhledem k nutnosti karantény bohužel tabu. Restaurace, zahrádky a bary se ale postupně otevírají, a to je parádní šance, jak si užít čtvrtfinálový zápas s pořádnou atmosférou. Nasaďte si dres, šálu kolem krku a vyrazte!

Zápasy českého týmu se během šampionátu vysílaly na velkoplošných obrazovkách v Praze třeba v Riegrových sadech, Žlutých lázních nebo v Žižkov BeerGarden, ale to určitě není všechno. Stačí jen hledat a pořádně fandit!

Mistrovstvím světa ale hokejové zážitky pro rok 2021 ani zdaleka nekončí. Od podzimu chceme začít opět vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu