Hodnocení jednotlivců aneb Kdo si podle HokejTour.cz řekl o lepší angažmá a naopak

6 minut čtení

Ještě než dokráčel světový šampionát v Rize k bojům o medaile, pro naši reprezentaci mistrovství světa skončilo. Stopku nám vystavili ve čtvrtfinále obhájci posledního titulu z Finska – 0:1. Pojďme si na závěr shrnout, kdo na šampionátu překvapil a kdo naopak zklamal. Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Takticky svázanou čtvrtfinálovou bitvu vyhráli Finové po zásluze. Šancí bylo poskrovnu, ale pokud si někdo vůbec zasloužil dát gól, byl to náš soupeř. Nakonec o postupu do bojů o medaile rozhodl pro Suomi dorážkou na konci 33. minuty útočník Jere Innala. Čekání na medaili se tak protáhlo už na devět let.

Svěřenci trenéra Pešána na turnaji pětkrát vyhráli (třikrát v základní době, jednou v prodloužení a jednou na nájezdy) a třikrát prohráli. Konečné sedmé místo je bezesporu zklamáním, ze světových velmocí za námi skončili jen Švédové, kteří vůbec nepostoupili do play off.

„Zklamaný nejsem jen já, zklamaných je v šatně 25 kluků a trenéři,“ uvedl po utkání s Finskem kapitán Jan Kovář. „Na ledě jsem asi měl být lepší lídr. Nebudu se na nich vymlouvat, turnaj nám nevyšel. Je to zklamání,“ nehledal písecký rodák výmluvy. Pojďme se tedy podívat, komu přesně turnaj nevyšel, nebo kdo si naopak možná řekl o lepší angažmá.

PŘÍJEMNÁ PŘEKVAPENÍ

Slušnou stopu na mistrovství zanechali nováčci, od kterých se možná ani tolik nečekalo. Asi úplně nejvýraznější pak rychlík, pracant a nesmírně užitečný forvard Jakub Flek. Upoutal nejen rychlostí, spousty práce udělal i při oslabení.

I když to karlovarští fanoušci nebudou rádi slyšet, byla by velká škoda, kdyby začínal hráč s Flekovým potenciálem i další sezonu v tamní Energii. Mluví se o zájmu z NHL, ale střelec dvou branek na mistrovství určitě upoutal i případné zájemce z elitních evropských soutěží.

Velmi dobré výkony, byť nebyli tolik na očích, podávali také obránci David Sklenička, Libor Šulák nebo centr Robin Hanzl, nejlepší český hráč na vhazování. Ryze defenzivní roli v obraně si obhájil také poctivý pracant David Musil. A naopak v útoku byl lídrem týmu a nakonec i vítězem českého bodování Dominik Kubalík (3+3). Na rozdíl od Vrány nebo Zadiny uhájil své jméno a pověst kanonýra z NHL.

OBSTÁLI, ALE NENADCHLI

Slušné mistrovství odchytal čerstvý vítěz KHL Šimon Hrubec. Žádné zázračné zákroky ale také nepředváděl, klíčovou střelu Finů, po níž následovala rozhodující dorážka, možná mohl udržet. Úspěšnost zákroků měl jihočeský rodák jen lehce nad 90 procent. Za Omsk podával lepší výkony.

Podle očekávání byl lídrem obrany Filip Hronek, trávil na ledě největší porci minut. Roste v rozdílového beka i na světovém kolbišti. Stejně jako Hrubec, také Hronek je ale namočený v rozhodujícím momentu čtvrtfinále. Nepohlídal dorážejícího Innalu.

Produktivní byl mimo Kubalíka také kapitán Jan Kovář (2+3). Jako od nejproduktivnějšího hráče a vítěze švýcarské ligy se od něho ale očekávalo ještě o chlup víc. On sám od sebe také. Ve roli defenzivněji laděnějších útočníků obstáli Jiří Smejkal nebo Radan Lenc. Centr Michael Špaček (1+4) se sice střelecky trápil, ale herně patřil k tomu lepšímu a jeho vynechání v nominaci na čtvrtfinále mnohé šokovalo. Třetí nejproduktivnější hráč týmu!

NENAPLNĚNÁ OČEKÁVÁNÍ Z NHL

Turnaj se jim zkrátka nepovedl. Nemá cenu si mazat med kolem pusy. Na šampionátu se od nich zkrátka čekalo víc. Řeč je o hráčích, kteří měli táhnout českou ofenzívu. Zejména Jakub Vrána a Filip Zadina také sami od sebe jistě očekávali víc, než po dvou gólech. Podobné to je u Filipa Chytila.

Na druhou stranu jde stále o mladé hráče. Vrána byl navíc limitován zraněním, Zadina zase putoval sestavou a neměl v týmu takovou roli, jako třeba jiní ryzí střelci Kubalík nebo právě Vrána. To samé platí pro Chytila.

Jako na povedené mistrovství z osobního hlediska určitě nebudou vzpomínat ani obránci Hájek, Klok, Šustr nebo Moravčík, stejně tak útočníci Stránský, Sekáč, Zohorna nebo Radil, od kterých se i díky bohatým zkušenostem přece jen čekala výraznější role. Zejména jeden gól od nejlepšího střelce extraligy Matěje Stránského je zkrátka málo.

ALL-STAR FORMACE ČESKÉHO TÝMU PODLE HOKEJTOUR.CZ

Šimon Hrubec – David Sklenička, Filip Hronek – Jakub Flek, Robin Hanzl, Dominik Kubalík.

Mistrovstvím světa ale hokejové zážitky pro rok 2021 ani zdaleka nekončí. Od podzimu chceme začít opět vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu